Lasten roinat rahaksi - miten takaan parhaan mahdollisen kirppismyynnin?


Kirpparit! Ai vitsit mää tykkään niistä. Ostan meille melkein kaiken kirppikseltä. Tosin nykyään kaikki tutut ja melkein tuntemattomatkin tietävät millainen tavaramartta olen, eikä aina tarvitse mennä edes kirppikselle kun mulle jo ollaan tarjoamassa jotakin. Nykyään se onkin hyvä, koska olen itse töissä lastenkirppiksellä ja olen siellä niin työllistetty, ettei aikaa muilla kirppiksillä käymiseen enää niin ole.

Olen myös pitänyt omaa kirppispöytää usein. Nyt lapsilla on joku todella hitaan kasvun kausi päällä, eikä pieneksi ole jäänyt aikoihin oikein mikään. Paitsi Puuskin kengät, jotka jäävät pieneksi harva se viikko. Kokosin muutamia vinkkejä oman pöydän pitoon. Näitä seuraamalla saat toivottavasti maksimoitua myyntisi niin, että vaivasta jää oikeasti jotain käteenkin. 

Tarkista että kaikki on ehjää ja puhdasta
Kun tavarat haalii kasaan ja hinnoittelee nopeasti, säästää hommassa toki paljon aikaa. Kuitenkin kannattaa hieman hidastaa ja käydä vaatteet yksi kerrallaan läpi. Vaatteet kannattaa aina pestä ennen myyntiin viemistä ja vähänkin ryppyyntyvät on syytä silittää. Näin paitsi yksittäinen vaate, myös koko pöydän yleisilme on siisti ja raikas. Usein myyntiin eksyy ihan vahingossa vaatteita, joissa on pieni reikä tai tahra. Jos näitä eksyy kiireessä joukkoon useampikin, katoaa asiakkaan mielenkiinto nopeasti selatessa reikäisiä ja tahraisia vaatteita. Reikäisiä ja pinttyneiden tahrojen peitossa olevia vaatteita voi tarjota kavereille tai käyttää tiskirättinä, mutta rahaa niistä ei kannata pyytää.

Tee kokolappuja ja ryhmittele tavarat selkeästi
Kirppispöytään voi kiinnittää lapun tai lappuja, joissa lukee vaatteiden kokotietoja. Jos sinulla on myynnissä useampaa kokoa, kannattaa jaotella pöytä esimerkiksi niin, että pienemmät vaatteet ovat toisella puolen pöytää ja isommat toisella. Toki pöytä menee nopeasti sekaisin, mutta ryhmittely lisää myyntiä silti. Joiltain kirppiksiltä saat lainaksi valmiita lappuja tai ainakin paperia ja teippiä. Useimmilta kirppiksiltä saat myös henkarit ja laatikoita tavaroiden esillepanoa varten. Erottautuaksesi voit silti tuoda kotoa vaikkapa kauniita koreja ja itse askarrellut laputkin ovat houkuttelevan näköisiä.

Jos haluat oikeasti tavarasta eroon, hinnoittele hieman alakanttiin.
Kun varaat kirppikseltä pöytää, kannattaa käydä pieni kierros ja katsella millainen hintataso kyseisellä kirpuutorilla on. Jos haluat oikeasti tavarasta eroon, niin hinnoittele hieman alakanttiin. Lastenkirppiksillä on usein niin hyvä tarjonta, että ihan tavallista peruskamaa myyvä voi kilpailla vain hinnoilla. Kun hinnat osaa optimoida juuri kohdilleen, on tuottokin parempi kuin silloin kun kaikki on hieman yläkanttiin. Silloin liian moni asiakas jättää ostamatta.

Vie myyntiin vain kauden mukaisia vaatteita
Kesällä kukaan ei osta toppahaalaria, jollei se ole todella hyvä ja halpa. Kannattaa siis miettiä pöytää varatessaan, löytyykö kaapista oikeasti tarpeeksi juuri sen kauden tavaraa. Jos varaat pöydän esimerkiksi keväämmällä, parhaiten menevät kaupaksi välikausivaatteet ja ohuemmat sisävaatteet, koska asiakkaat suuntaavat katseensa jo kevääseen ja kesään. Syksyllä taas menee kaupaksi talvivaate ja paksummat sisävaatteet. Jos haluat eroon myös kauden ulkopuolella olevista vaatteista, laita ne myyntiin todella alhaisin hinnoin. Parhaita myyntiaikoja ovat kauden alut, mutta liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Sadevaatetta etsitään jo elokuussa, ei lokakuussa kun pahimmat sateet ovat jo päällä. Siihen mennessä jokainen on jo hankkinut omansa.


Kaikki tykkäävät leluista!
Pienet ja edulliset lelut, sekä kirjat myyvät kuin häkä. Omaa pöytää saa piristettyä asettelemalla sinne kivasti leluja myyntiin. Jos leluja on paljon ja haluat niistä oikeasti eroon, kannattaa ne jakaa pariin hintaluokkaan ja laittaa myyntiin hintaluokittain jaoitelluissa koreissa (muista että jokainen tuote tarvitsee silti oman hintalappunsa). Kannattaa myös ennen kirppisjakson alkua kartoittaa jonkin aikaa millä leluilla lapset oikeasti leikkivät ja myydä turhat pois. Sellaisia leluja ei kannata säilyttää, jotka todellakin ovat vain laatikossa viikosta toiseen. Olen itse myös testannut lapsia ottamalla joitakin leluja piiloon jo jonkin aikaa ennen kirppisjakson alkua. Jos jonkun lelun perään kysellään sinä aikana, niin se palautetaan. Muut joutavat pois.

Täydennä pöytääsi pitkin jaksoa
Kaikkea ei tarvitse laittaa esille heti. Pöytä kannattaakin varata sellaiseen aikaan ja sellaisesta paikasta, että pääset itse paikalle järjestelemään ja lisäilemään tavaraa. Joillain kirppiksillä pöytiä myös siivotaan kirpputorin toimesta, joko lisämaksulla tai ilman. 

Laita lopussa alennuslappu
Lähes kaikilla kirpputoreilla on käytäntönä laittaa pöytään viimeiseksi(/viimeisiksi) päiviksi tarjouslappu. Alennukset ovat yleensä -30%-70%. Jos jotain asiaa ei millään viitsi myydä puoli-ilmaiseksi, niin pöydästä voi ennen alennusta napsia tärkeimmät jutut pois.

Varmista kirppiksen käytännöt
Kaikilla kirpputoreilla on omat, vaihtelevat käytäntönsä. Vaikka olen itse kirpputorilla töissä, olin aivan hukassa kun varasin pöytää yleiskirppikseltä, jolla en ole ennen myynyt. Tärkeitä tietoja varausvaiheessa ovat täyttöpäivä ja -aika, sekä viimeinen tyhjennysaika. On kurjaa mennä tyhjentämään omaa pöytää myöhässä ja kiireellä, tai (kuten itselleni kerran kävi) unohtaa se kokonaan.


Aseta itsellesi palkinto
Päätä etukäteen mitä teet rahoilla, niin jaksat suorittaa kaiken edellämainitun! Menevätkö rahat matkakassaan, uuteen kahvinkeittimeen, talvitakkiin tai vaikkapa hemmotteluiltaan? Vaikka käyttäisit ne ihan vaan laskujen maksuun, niin kannattaa lopputulos pitää mielessä, niin fiiliskin on motivoituneempi.

Kivaa kirppistelyä!

Kommentit