Arkisia vinkkejä hävikkiviikkoon


Näin meille kertoo Hävikkiviikko, jota vietetään taas tästä päivästä eteenpäin 10.-16.9.

Täytyy myöntää, että saan valtavia kiksejä aina kun onnistun tekemään ruokaa tähteistä. Tai ylipäätään käymättä kaupassa, sillä olen elättänyt perhettäni monia pitkiä päiviä kesäaikaan yhdistelemällä metsän antimia, oman pihan satoa ja kaappiin lojumaan jääneitä ruuantähteitä. Kuitenkaan kaikki niitä eivät saa, tai sitten elämässä nyt vaan on muutakin sisältöä kuin se, että mietittäisiin päivät pitkät kuinka tuo nahistunut purjo tuolta saataisiin käyttöön. Se on kuitenkin sääli, sillä meidän kaikkien tulisi pyrkiä vähentämään hävikkiä omalla panoksellamme.

Hävikki on onneksi kuitenkin brändätty nykyään aika hyvin, sillä meiltä löytyy esimerkiksi hävikkiravintoloita ja -tapahtumia. Myös lasten koulussa ja iltapäiväkerhossa hävikkiä käsitellään paljon ja etenkin meidän esikoinen on valtavan kiinnostunut kierrättämisen lisäksi hävikin vähentämisestä. Suunta on siis oikea!

Olen Hävikkiviikon alun kunniaksi koonnut ihan pieniä, arkisia vinkkejä kuinka meillä puristetaan viimeisetkin tipat kaikista ruokapakkauksista. 


Jogurtti
Meillä ostetaan jogurttia aina litran purkeissa. Ensinnäkin sitä kuluu aika paljon ja toisekseen pidän fiksumpana ostaa sitä pahvipurkeissa kuin muovisissa purkeissa. Jogurttipurkkeihin jää kuitenkin aina vähän. Purkin voi kivasti puristaa tyhjäksi, mutta ihan viimeistä pisaraa myöten jogurtit saa lorauttamalla sekaan hieman maitoa ja ravistamalla. Menee jogurttijuomana tai smoothien notkeuttajana. Myös hillon saa ravistettua purkista vedellä samaan tapaan. Sen voi lorauttaa vaikka maustamaan puuroa.

Ketsuppi
Ketsuppipullon jämät ne vasta ärsyttäviä on, sillä ketsuppipullo tuntuu olevan aina lopussa. Itse en ketsuppia käytä, mutta muu perhe kyllä, joten meillä on kaapissa aina loppuunkäytettyjä ketsuppipulloja. Joskus mun lapsuudessa iskä aina leikkasi pullon veitsellä auki ja sieltä otettiin loput lusikalla. Pulloon jää nimittäin tosi paljon muuten!

Itse olen ratkaissut ketsupinjämät käyttämällä ne kastikkeisiin ja keittoihin. Pulloon lasketaan hieman vettä ja ravistetaan. Sopii kirkasliemisiin keittoihin (maustaa kivasti esimerkiksi nakkikeittoa!), sosekeittoihin ja lähes kaikkiin kastikkeisiin makua tuomaan. Ruoka ei muutu ketsupin makuiseksi, vaan ruuan oma maku mielestäni vaan kivasti syvenee.

Puuron ja kasvissosekeiton jämät
Myönnettäkööt - meillä puuronjämät ja juustonkannikat heitetään nykyään varsin usein kanoille. Ne kun pitävät niitä niin suurina herkkuina! Kuitenkin puuro on myös aivan loistava taikinapohja ja ihan pienet määrät voi surauttaa mukaan smoothieenkin. Puuropohjainen taikina syntyy tosi nopeasti vaikkapa heittämällä suoraan jäähtyneen puuron päälle kattilaan jauhoja ja yhden munan (sekä suolaa). Sähkövatkain säästää tässä hommassa hermoja. Painellaan jauhotetuilla sormilla öljytylle pellille (tai leivinpaperille, jollet jaksa tiskata), tökitään haarukalla reikäiseksi ja paistetaan uunissa 250 asteessa hetkinen. Vähän pidemmän hetken paistettuasi saat ainakin öljytyltä pelliltä kivan näkkärimäistä leipää!

Sama vinkki toimii myös sosekeittojen ja perunamuusin kanssa.

Lämpimät voileivät
Sanonpahan vaan, että mitä ikinä tähteitä sulla onkaan jääkaapissa, mitä tahansa niistä voi läittaa lämppäreiden päälle. Aivan loistava klassikkoruoka, jonka avulla mistä tahansa nahistuneesta ruuanlopusta saa taas herkullista.

Pakastaminen
Siis voi vitsit! Tiesitkö, että lähes mitä tahansa voi pakastaa? Marjoista ja hedelmistä saa mahtavia smoothienpiristäjiä, kun ne paloo pakkaseen pieneksi. Sieltä on sitten helppo ottaa aina jäinen banaaninpala ja surauttaa mukaan. Ihan kaikkia hedelmiäkään ei voi pakastaa, mutta kokeilemalla sekin selviää! Jos hedelmä on jo valmiiksi nahistumassa, et häviä mitään kokeilemalla sen pakastamista.

Jogurtit ja sensellaiset voi pakastaa jääpalamuotteihin, niin niitä on helppo lisätä smoothieen valmiina paloina. Lihoja voi heittää pakkaseen jos niiden viimeinen käyttöpäivämäärä uhkaa tulla vastaan ja tietty valmista ruokaakin kannattaa työntää pakkasen puolelle, niin on jotain sapuskaa pahan päivän varalle. Tee säännöllisesti tutkimusmatka pakkasesi syövereihin ja muista myös syödä pakastamiasi ruokia, sillä loputtomiin ne eivät siellä säily.

Jauhoseospurkki
Jauhoista jää aina ikäviä pussinloppuja, jotka vievät kaapissa tilaa. Mulla on tapana nämä jämät kipata aina yhteen isoon kannelliseen lasipurkkiin ja sekoitella välillä. Kun leivon jotain, otan aina ohjeenmukaisia jauhoja melkein koko määrän ja heitän joukkoon vähän jauhoseosta.

Ylipäätään kannattaa opetella kaikki perusreseptit, kuten kastikkeet, keitot, yksinkertaiset leivät, jne. ja varioida niitä aina! Kun perusrunko on hyppysissä, voi ruokaan tunkea vähän vaikka mitä!


Yksi hyvä tapa vähentää hävikkiä on myös tietysti ihan vaan vähentää kaupassakäyntiä. Meiltä se sujuu aivan luonnostaan, kun kauppaan on niin pitkä matka ettei sinne erikseen yhtä maitopurkkia lähdetä hakemaan. Mä olen lisäksi vielä niin laiska, että riivin ennemmin kaikki mahdolliset ruuantähteet kaapeista ennen kun alan tehdä lähtöä kauppaan. Ostoksia tehdessäni suosin paljon säilykkeitä ja kuiva-aineita, joita voi hamstrata kaappiin pahan päivän varalle. Ehdottomia lemppareita ovat linssit, kidneypavut ja härkäpapurouhe, sekä siemenet, pähkinät ja suurimot.

Mikä suhde sulla on hävikkiin ja miten teillä vietetään hävikkiviikkoa? Lisää vinkkisi kommentteihin! Vinkkejä otetaan vastaan myös Facebookissa ja Instagramissa. Parhaalle hävikkivinkille lähetetään viikon päätteeksi suklaata ;)

Kommentit

  1. Yritän ostaa kaupasta aina vain sen, mitä syön. Pahin virhe on lähteä nälkäisenä kauppaan, silloin teen ainakin ite paljon heräteostoksia :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti