Tee itse: Ristimatto virkaten!


Aika paljon tulee virkattua pyöreitä mattoja. Ja en varmaan oo ainoa, sillä tämmöisten kanttisten mattojen kuvia ja ohjeita tulee vastaan aika harvakseltaan. Vaan meilläpä tuli tarve tällaiselle pienelle kynnysmatolle, joten kappas, kerrankin tuli tehtyä muutakin kuin pyöreää!

Tämä pieni matto on tosi näppärä moneen menoon! Ensinnäkin se on täydellinen pikkumatto vaikkapa vessaan tai kynnysmatoksi ja tässä koossa myös todella kätevä heittää pesukoneeseen. Toisaalta sen koko on täysin muunneltavissa kaikkiin tarpeisiin: Levennät ja pidennät sitä vaan niin monen ristin verran kuin on tarvis! Tässä ohjeessa esitellyn maton mitat ovat noin 55 x 80cm.Matto on aika helppo virkata. Se tehdään kahdella eri värillä, pylväillä kirjovirkaten ja koukun numero on kymppi. Valkoinen kuvioväri kulkee mukana työsä koko ajan harmaan sisällä. Homma aloitetaan virkkaamalla 49 ketjusilmukkaa. Viimeinen on kääntymiseen, eli kun vaihdat seuraavalle riville, aloita virkkaaminen vasta toisesta silmukasta ja virkkaa 48 kiinteää silmukkaa.  Virkattuasi kiinteät silmukat, siirry seuraavalla rivillä pylväisiin ja ala virkata kuvion mukaan. Rivin alkuun virkataan aina viisi harmaata pylvästä ennen kuvion aloittamista ja viisi pylvästä loppuun.


Kaavio näyttää hassulta, sillä tein sen ruutupohjalle ja pylväät eivät ole ruudun mallisia. Valmiissa matossa risteistä tulee kuitenkin ihan symmetrisiä! Jos haluat leveämmän maton, kopioi silmukoiden 1-14 osuus ja lisää se kaavion alkuun niin monta kertaa kuin tarvitsee. Yhden ristin leveys valmiissa matossa on noin 15cm, eli lisäämällä aina yhden ristin saat mattoon viitisentoista senttiä lisäleveyttä.

Viiden rivin kuvio toistetaan viisi kertaa. Neljän ensimmäisen kerran jälkeen virkataan väliin yksi rivi pelkällä harmaalla. Viidennen kerran jälkeen matto on melkein valmis! Loppuun virkataan vielä yksi rivi kiinteitä silmuikoita, ja se on siinä sitten! Valmis pieni matto.


En edelleenkään ole mikään kovin hyvä ohjeiden kirjoittaja, joten jos et tajunnut yhtään mitään tai kaipaat muuten vaan vähän apuja, niin jätä kommentti tai ota muuten yhteyttä! Mää kyllä sit selvennän. Lisäksi en osaa yhtään kertoa kuteen menekistä, sillä mulla ei ole vaakaa. Näin mutuna heittäisin, että kilo molempia värejä riittää ainakin varmasti. Kivoja virkkaushetkiä!

Ps. Ruutukaavion tein Stitch Fiddlen avulla. Oikein kätevä, vaikkakin oon edelleen vähän harmissani siitä, että mun ikuisuuslemppari Tricksy Knitteriä ei ilmeisesti enää ole.

Kommentit