Pullavohvelit


Tekeeks sunkin mieli joskus usein pullaa, mutta ei ole aikaa tai oikeaa tahtotilaa sitä leipoa? No joo, voin samaistua! Mää en kyllä rakasta mitään muuta niin ku tuoretta pullaa, mutta kun se leipominen vaan vaatii sellaisen oikean tilanteen, jossa mun syvällä nukkuva pohjalainen emäntäni herää ja on valmis vaivaamaan taikinaa. Lisäksi sopisi olla myös täydellisen optimaaliset olosuhteet, sillä jos on kauhea kiire tai muuten vaan hankala päivä, niin ei sillon mitään pullaa leivota. Pulla tarvii aikaa.

Niin että vähän harvoin tulee sitä pullaa leivottua. Viime vuonna ehkä viimeksi. Vaan onneksi ollaan keksitty tyttöjen kanssa pullanhimoon aivan loistava konsti, jonka voi toteuttaa jopa kahdella tapaa, pullanhimon vakavuudesta riippuen. Sen konstin nimi on pullavohveli.


Sen jälkeen kun sain synttärilahjaksi vohveliraudan, olen koittanut kehitellä sille mahdollisimman monipuolisesti käyttöä. Vohvelirauta toimii aika kivasti niin voileipägrillinä kuin parilanakin (sivuhuomautuksena muuten, että leivänpaahtimella taas on tosi näppärä lämmittää esimerkiksi karjalanpiirakoita!). Sillä voi lämmittää monenmoista rapean herkulliseksi, kuten ah-niin-ihania kaupan valmislättyjä tai vaikka niitä valmisjauhelihapihvejä. Tässä aivan loistava arjen pikavinkki niille, jotka eivät halua lössähdyttää eineksiään mikrossa.

Olen myös miettinyt, että vohveliraudalla voisi saada paistettua esimerkiksi jonkinlaisia rieska- tai teeleipätaikinan tapaisia taikinoita, jolloin olisi paljon helpompi paistaa nopsaan vaikkapa puuronjämistä muutama pieni leipänen, eikä tarvisi lämmittää uunia erikseen. Aina kun puuroa on jäänyt paljon yli oon koittanut tehdä jotain uuniruokaa, jonka paistuessa rieskaa voi samalla paistaa yläritilällä, mutta aina ei ihan näin järkevän saumattomasti pysty toimia. Tätä vohvelirautaideaa en ole kuitenkaan vielä kokeillut, joten pysykää kuulolla! Kokeilen kyllä ja raportoin.


Mutta siis se pulla! Sitä voi tehdä kahdella tapaa. Tapa yksi (kuvissa) on tehdä ihan tavallinen lättytaikina, johon lisätään yksi reilu teelusikallinen kanelia ja noin kaksi ruokalusikallista kardemummaa. Näin lättyyn tulee pullan maku. Lisäksi taikinasta voi tehdä huomattavasti normaalia paksumpaa, mutta kuitenkin selkeästi juoksevaa. Me tehdään muuten aina vohveliraudalla vohvelit lettutaikinan ohjeella, vaikka ilmeisesti vohveleille olisi olemassa joku omakin taikinaohje.

Toinen tapa saada ihanaa pullamaista jälkkäriä on tehdä löysä pullataikina, joka paistetaan vohvelien tapaan raudalla. Taikina saa olla paljon paksumpaa kuin normaali lettutaikina, mutta kuitenkin selkeästi löysempää kuin pullataikina. Taikinan tulisi olla ainakin niin juoksevaa, että sitä voi annostella kauhalla. Hiivan voi jättää taikinassa hieman vähemmälle, mutta hiivaa olen silti laittanut. Kuivahiivaa tai tuoretta, ohjeen mukaan. Hiiva kohottaa raudalla paistaessa pullavohvelit tosi muhkeiksi! Itse taikinaa ei tarvitse missään vaiheessa kuitenkaan kohottaa, vaan sen tarvitsee korkeintaan hetki vetäytyä ennen paistoa.

Kumpikin ohje toimii superhyvin kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Jälkimmäinen on pullamaisempi, mutta pidän ensimmäistä hieman helpompana ja nopeampana, ihan vaan siksi että osaan tehdä lättyjä ilman ohjetta, kun taas pullaan tarvitsen leivontakirjan henkiseksi tueksi.

Joka tapauksessa pistä testiin, koska tää on ehkä parasta mitä ihminen voi sunnuntain kunniaksi itselleen paistaa! Rentoa sunnuntaita!

Kommentit