Pyykkietikka


Täydellistä huuhteluainetta? Kyllä kiitos! Sekoittelin pitkästä aikaa pyykkietikkaa ja ajattelin jakaa reseptin teillekin, jos joku ei ole vielä tullut kokeilleeksi! Meillä pyykkietikka on ollut nyt käytössä vuoden päivät ja olen tykännyt kyllä kovasti! Huuhteluaineen korvaajana en osaa sanoa siitä paljoakaan, sillä meillä itse asiassa ei huuhteluainetta tätä ennen käytetty juuri lainkaan. Päädyin kuitenkin kokeilun vuoksi pyykkietikkaa huuhteluaineena testaamaan ja oon sille tielle jäänyt. Pyykkietikka raikastaa pyykkiä ja pienellä määrällä eteeristä öljyä saa pyykkiin kivan, miedon tuoksun. Muita hajuja pyykkiin ei pitäisikään jäädä, sillä etikka on tunnetusti loistava hajunpoistaja ja meillä ainakin toiminut sellaisena erinomaisesti.

Kun ensimmäistä kertaa tein meille pyykkietikkaa, löytyi netistä aika paljon ristiriitaisia ohjeita. Joissakin neuvottiin laittamaan valtaosa etikkaa ja vain vähän vettä, joissakin toisinpäin. Itse olen päätynyt tekemään toisinpäin, eli sekoitan noin 2:8 suhteessa etikkaa ja vettä keskenään. Tämä tarkoittaa siis litran pyykkietikkasatsissa sitä, että se valmistetaan kahdeksasta desistä vettä ja kahdesta destistä väkiviinaetikkaa. Koneeseen annostellessa lorautan huuhteluainelokeroon valmista pyykkietikkaa noin puoli desiä.


Tuoksua saa mukaan tipauttelemalla joukkoon pari tippaa eteeristä öljyä. Männyntuoksuisen öljyn ostin Frantsilan Kehäkukasta, jossa pistäydyimme ystävän kanssa kahvilla. Alunperin olimme menossa lounaalle, mutta lounasaika oli valitettavasti juuri päättynyt. Toisaalta, siivu arabialaista maustekakkua ja kuppi teetäkin menee paremman puutteessa lounaasta enemmän kuin hyvin, etenkin kun matkassa on pari sokerihiirtä...

Eteeristä öljyä en ole tähän mennessä käyttänyt, vaan pyykkietikkana on meillä toiminut aivan loistavasti pelkkä vesi-etikkaseos. Uusimpaan satsiin tipauttelin kuitenkin sekaan myös viisi tippaa öljyä. Koepesu on vielä tekemättä, joten nähtäväksi jää saadaanko männyntuoksua vaatteisiin. Juuri nyt oon kyllä niin flunssassa, että tuskin haistaisinkaan.


Pyykkietikassa on sekin kiva puoli, että sen voi pullottaa kauniisiin pulloihin ja jättää näkyville. Meillä pyykkietikkaa säilytetään kahdessa kivannäköisessä viskipullossa. Etikkapullon korkki ei kuulemma saisi olla metallinen, mutta meillä metallinenkin on pelittänyt oikein hyvin.

Myös valmista pyykkietikkaa on saatavilla, mutta pullot saattavat maksaa jopa 15 euroa, mikä on aivan järkyttävä hinta pullollisesta vettä ja etikkaa! Kaupassa väkiviinaetikka maksaa pari euroa ja eteeriset öljyt vahtelevat tuoksusta ja ostopaikasta riippuen 5-25€ välillä. Tämä minun mäntyinen öljyni oli 8€ ja riittää näillä annostelumäärillä vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Joten siitä vain kokeilemaan, jos pyykkietikka ei ole tuttu! Jos on, niin kertokaa ihmeessä omia kokemuksianne. Onko pyykkietikka ollut sulla hitti vai huti?

Kommentit