Vanhan kodin tunnelmia


Ennen nykyisen kotimme ostamista asuimme vuoden verran vuokralla omakotitalossa. Silloin talo tuntui aika ankealta rämältä, mutta näin jälkeenpäin olen selaillut kuvia vanhasta kodistamme ja se on alkanut näyttäytyä muistikuvissani idyllisenä ja hurmaavana paikkana. Näin on tapahtunut oikeastaan jokaiselle vanhalle kodilleni, sillä ne kaikki ovat asumishetkellä olleet jotenkin kökköjä, mutta jälkikäteen maalailen niistä muistoissani ihania ja kodikkaita. Jopa ensimmäinen Tampereen-kotini, kamala vuokrakaksio 70-lukuisine alkuperäissisustuksineen ja oransseine kylppäreineen on näin jälkikäteen ihana.



Tämä edellinen kotimme oli melko vetoisa ja koska lämmitimme sitä pitkälti puilla, oli siellä aina huoneita joissa oli liian kuuma ja huoneita, joissa oli liian kylmä. Seinät olivat melko haperoiset - vanhoihin seinäpahveihin oli vain maalattu päälle ja ne kupristuivat ihan miten sattuu. Yritin peitellä kosmeettisia virheitä asettelemalla huonekalut ja verhot niiden eteen, mutta se auttoi vain vähän.



Kun muutimme nykyiseen omaan, paljon pienempään kotiimme, oli meillä kiire päästä liian suurista huonekaluistamme eroon. Koska meille oli juuri syntynyt vauva ja pakkaamisessakin oli oma työnsä, en jaksanut myydä mitään vaan lahjoitin kaikki ylimääräiset huonekalut pois: sohvan, keittiön pöydän, ihanan oranssin retropöytäni ja olohuoneen tv-tason. Näin jälkikäteen kaduttaa ja isosti! Toivottavasti huonekalut menivät hyviin koteihin. Nyt kun asumme nykyisessä kodissamme jo kolmatta vuotta ja tavarat alkavat asettua paikoilleen, olen kaivannut monia vanhoja huonekalujamme ja keksisin niille kaikille täydelliset paikat. Vaikka ensin olimme varmoja etteivät ne mitenkään mahtuisi tänne.




Olen kuitenkin tosi onnellinen että saimme asua yhden välivuoden tässäkin talossa! Ihana kotimme antoi hyvän ensikosketuksen omakotitalossa asumiseen ja sain myös elää vuoden verran puuhellan kanssa. Uudessa kodissamme on jopa leivinuuni, mutta se on saunarakennuksessa joten emme ole koskaan sitä lämmittäneet. Jos voitan lotossa, luovun sähköhellasta ja järjestän tännekin puuhellan asuinrakennukseen.

Millaisia unelmakoteja teillä on? Onko tällainen vanhakoti-tunnelmointi kenellekään muulle tuttua?

Kommentit