Älä osta mitään -kuukausi


Vuosi 2018 alkoi nukkuen. Tai ei ihan, sillä vuoden vaihtuessa olin nukuttamassa kuopustamme. Vaikka päätin etten ota turhia paineita alkavasta vuodesta, päätin silti sittenkin luvata tammikuulle jotakin: Vuoden ensimmäisen kuukauden aion viettää Älä osta mitään -kuukautta. Koska kotimme hukkuu tavaraan, tuntuu suorastaan järjettömältä aloittaa uusi vuosi haalien taas tavaraa.

Mietin hetken lähitulevaisuuden tärkeitä hankintoja ja pelkäsin hetken, että joutuisin lipsumaan päätöksestäni saman tien. Minulla ei nimittäin ole kunnollisia talvikenkiä. Tulin kuitenkin heti perään siihen tulokseen, että pärjään tammikuun vanhoilla huonoillakin kengillä ja jos tammikuu menisi hyvin, voisivat uudet ja laadukkaat talvikengät olla palkinto mielenlujuudesta.

Luonnollisestikin minun on pakko ostaa jotakin. Ruokaa, polttoainetta, vaippoja, pesuaineita ja niin edespäin. Yritin linjata tavoitteeni järkevästi ja päätin esimerkiksi herkkujen suhteen niin, että voin ostaa viikonlopuksi koko perheelle jotain hyvää, mutta en heräteostoksena itselleni vaikkapa suklaapatukkaa. Tästä luulisi olevan helppoa pitää kiinni, sillä meillä on sulkaata joulun jäljiltä vielä kaapissa. Toki myös lapsille saan hankkia välttämättömyyksiä. En pidä yhtään mahdottomana ajatuksena sitä, että joku hukkaa vaikkapa hanskat tammikuun aikana. Yritän välttää tällaisia hankintoja kuitenkin viimeiseen saakka.


Idea koko hommaan lähti selatessa Instagramin kuvavirtaa. Aika moni on luvannut vuodelle 2018 vähenevää tavaramäärää ja se on hyvä.

Haastan tietysti mukaan myös kaikki jotka lukevat tätä! Listaa mielessäsi asiat joita uskot ehdottomasti tarvitsevasi tammikuun aikana. Mieti sitten, voisivatko ne odottaa helmikuulle, jolloin voisit käydä listan läpi uudelleen ja miettiä vielä kerran tarvitsetko tarpeelliseksi kokemiasi asioita. Sinnittele tammikuu ja katso mihin tulokseen tulet. Usein tärkeältäkään tuntuvat asiat eivät lopulta ole välttämättömyyksiä.

Opettele nauttimaan asioista joita sinulla on. Siivoa vaikka kaappeja ja katso muistatko edes mitä kaikkea sieltä löytyy. Minä en ainakaan muista.

Kommentit