Haluaisin vain käydä töissäMinun lapseni ovat olleet päivähoidossa jo viiden vuoden ajan. Eivät yhtäjaksoisesti, eivätkä samassa paikassa vaan tarpeen ja asuinpaikan mukaan hieman pätkittäin. Kokemusta perheellämme on isoista (ja jopa valtavista), pienistä, vanhoista ja uusista päivähoitoyksiköistä. Lapsemme ovat olleet useassa varahoitopaikassa lomasulkujen aikoina. Kaksi nuorinta ovat olleet sisarusryhmässä ja kaksi vanhinta perhepäivähoitajalla. Nyt he ovat kaikki hoidossa samassa yksityisessä paikassa. Nuorimmat ryhmäperhepäivähoidossa ja vanhin iltapäiväkerhossa koulun jälkeen.

Lasten hoitopaikoista voisin kirjoittaa pienen kirjan ja päivähoito yleensäkin puhuttaa paljon mediassa. Aika ajoin keskusteluun nousee esimerkiksi varhaiskasvatuksen yleinen laatu, uskontokasvatus ja lasten syömiset. Myös päivähoitomaksut ovat keskustelujen keskiössä, eikä ihme. Päivähoito on usein lapsiperheille melko suuri taloudellinen rasite ja  hiljattain laskeneet päivähoitomaksut olivat varmati tervetulleita monessa perheessä.


Mistä sitten ei puhuta tarpeeksi? No hitto viete, siitä miksi maassamme tämä päivähoitojärjestelmä ylipäätään on. Minun lapseni nimittäin ovat päivähoidossa siksi, että me aikuiset käymme töissä. Koska päivähoitojärjestelmä pohjimmiltaan on kehitelty tätä varten, ei aina jaksa huumori riittää siihen, kuinka vaikeaksi se on perheille tehty. Esimerkiksi maksuvapaat kesäkuukaudet ja erilaiset sulut päiväkodeissa tarkoittavat sitä, että perheellisten on oltava jatkuvassa valmiustilassa. Meillä ei koskaan odoteta kesä- tai joululomaa innolla, vaan nämä lomakaudet tarkoittavat jatkuvaa stressiä siitä, kuinka lasten hoito saadaan järjestymään. Yhtäaikaista lomaa ei meillä tunneta. Tämä ei ole valinta, vaan pakon sanelema ratkaisu.

Kun lapselle varaa päivähoitopaikkaa, tulee se tehdä ajoissa tai hoitopaikkaa ei tipu. Suosituimmat päiväkodit ovat täynnä hetkessä. Sitä, miksi päivähoidontarvetta ei kartoiteta ja mukauteta alueiden tarpeiden mukaan nykyistä enemmän, on minulle ikuinen mysteeri. Se on varmasti kallista, mutta on luultavasti myös kallista käsitellä jatkuvia jonoja joihinkin paikkoihin ja ylläpitää taas toisaalla yksiköitä, jotka ovat jatkuvasti vajaita. Kesällä kaikkia painostetaan lomailemaan tiettynä kuukautena. Päivähoitoa varatessa on tiedettävä heti, onko tarve 10, 14 vai kenties 17 päivää kuukaudessa ja onko tarve kokopäiväinen vai osapäiväinen. Jos haluat tehdä muutoksia tähän, on muutokset tehtävä vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Jollet varaa lapselle täysin kokoaikaista hoitoa, on hoitovuorot ilmoitettava usein jopa vartin tarkkuudella pitkästi etukäteen. Joltakulta se voi onnistua. Minun liikkuvassa ja joustavassa elämässäni aina ei.


Päivähoidon laatu ei missään nimessä ole merkityksetöntä. On myös perheitä jotka tarvitsevat varhaiskasvatuspalveluita vaikka vanhempi tai vanhemmat eivät käy päivätöissä. Tiedän myös, että monissa maissa päivähoito on vielä huomattavasti kalliimpaa ja huonommin järjestettyä kuin  Suomessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko systeemi tulee täällä kehittää niin järjettömän tökkiväksi, että elämä on jatkuvaa tuskailua päivähoitojärjestelyjen ympärillä. Miksi päivähoitoa järjestettäessä ykkösprioriteetti ei voi olla se, että vanhempien olisi helppo, hyvä ja mukava käydä töissä?

Työelämässäkin on nykyään monen ihmisen kohdalla hyvin joustoa, mutta omassa perheessämme se ei toteudu, sillä palvelualojen työt ovat paikkaan ja aikaan sidottuja. Tulemme tuskin kumpikaan koko loppuelämää työskentelemään huoltomiehenä tai myyjänä, mutta näiden palvelujen tarve ei tule loppumaan koskaan. Miksi päivähoitojärjestelmä palvelee niin huonosti ihmisiä, jotka hoitoa lapsilleen kipeimmin tarvitsevat?


Anteeksi negatiivisuuteni, mutta haluaisin vain käydä töissä. Sallikaa se mulle, pliis.

Tämänhetkinen päivähoitomme on järjestetty yksityisesti, koska pienellä kylällämme tai edes sen lähistöllä ei ole kunnan puolesta päivähoitopaikkoja. Kunnallinen päivähoito tarkoittaisi meidän kohdallamme todella pitkiä koukkauksia työmatkaan. Mikään tekstissä esitetty moite ei ole kohdistettu nykyiseen päivähoidon tarjoajaamme, joka on aivan loistava. Kiitos teille.

Kommentit