Tervetuloa kevät


Teidättehän sen sanonnan niistä lapsuuden kesistä? Ne olivat aina iloisia, lämpimiä ja onnellisia. Moni sanoo, että jälkikäteen muisteltuna koko lapsuus tuntuu yhdeltä pitkältä iloiselta kesältä uimarannalla ja mummolassa. No ei minusta. Minä muistan lapsuudestani kyllä ihan hyvin kaikki vuodenajat, jopa ne kaikki muut paremmin kuin kesän. Muistan todella monta lapsuuteni iltaa pimeässä kotipihassa lumihangessa, koulumatkat pakkasella ja vesisateella, mummolareissut marraskuussa ja niin edespäin. En tiedä kertooko se jotain ihmisen perusluonteesta, mutta minun muistoissani lapsuudessa on kyllä itse asiassa usein aika pimeää. Uskon tosin että luonteen sijaan tämä kertoo enemmänkin siitä, että satun asumaan Suomessa.


Sitäpaitsi aivan kaikkein parhaiten muistan kuitenkin valon. Koulun hiihtokisat ja auringonpaisteen, leikit lumikasoissa ja auringonpaisteen, pitkät kävelymatkat koulusta kotiin ja auringonpaisteen. Se ei kuitenkaan ole kesän valoa eikä siihen liity uimista, jätskiä, mummolaa tai mansikoita. Se on kevään valoa, johon liittyy sulava lumi, vesilätäköt, mutaiset ojat ja orastavat voikukat.

Kevät on parasta mitä tiedän. Kevät on arkea, mutta samaan aikaan iloa ja valoa. Kesällä kaikilla on kiire viettää kesää, ehtiä tehdä kaikenlaista ja ottaa lämmöstä kaikki irti. Keväällä näitä paineita ei ole, vaan kaiken vapaa-ajan voi käyttää keväästä nauttien. Ja minähän nautin! Joka päivä lisääntyvä valo houkuttelee ulkoilemaan, suunnittelemaan kasvimaata ja siivoamaan sisällä. Iltaisinkin voi jopa lähteä jonnekin kun ei ole säkkipimeää. Säkkipimeäkin on ihan ok, mutta ei enää joulun jälkeen. Joulun jälkeen säkkipimeää on ollut jo niin kauan, että se alkaa olla kenelle tahansa jo vähän liikaa.


Vaikka tavallaan pidän keväänä jo koko kevättalvea, niin käännän silti katseeni jo maaliskuuhun. Maaliskuussa kelit alkavat tosissaan lämmetä ja valoa riittää iltaan saakka. Miettikää kuinka ihanaa! Katseet voi kääntää lähestyviin kevään huippuhetkiin, kuten pääsiäiseen ja vappuun. Mellä juhlaa saadaan myös synttäreiden merkeissä, sillä Puuski ja Nöpö ovat molemmat syntyneet maalis-huhtikuun vaihteessa. Voin muuten kertoa, että niitä kemuja suunnitellaan jo täyttä päätä!Joten tervetuloa kevät, olet tosiaan parasta mitä tiedän. Ja kiitos, että olet. Kiitos lisääntyvästä valosta, vähenevistä vaatekerroksista, muuttolinnuista, ensimmäisistä vihertävistä lehdistä, kuivuvasta asfaltista, ensimmäisistä lämpimistä tuulenpuuskista, vesilätäköistä.

Huikeaa kevään odotusta kaikille!

Kommentit