Pitsimatto - päivä 1


Jipii, nyt alkaa matonvirkkaus! Aloitetaan ihan helpoilla jutuilla, vaikka mitään vaikeaa ei varsinaisesti kyllä ole luvassa koko maton aikana. Matossa tulee osata tehdä ihan tavallisia ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita ja kahdenkokoisia pylväitä, sekä piilosilmukoita. Jos virkkailuhommat on vähän hukassa ja kaipaavat kertausta, niin esimkerkiksi Suuri Käsityö -lehden youtubekanavalta löytyy hyvät ja selkeät video-ohjeet kaikkiin näihin silmukoihin.

Lisäksi täytyy vielä huomuttaa, että koska en oikein ikinä tee mitään ohjeen mukaan, niin mulla on kaikki oikeat termit ihan hukassa ja en osaa kirjoittaa ohjeita siis kauhean hyvin. Mutta jos jokin jää askarruttamaan tai löydätte vaikka ihan selkeän virheen, niin ilmoittakaa minulle niin neuvon ja korjailen kämmejäni. Eikä se oo niin justiin, vaikka tekee vähän sinne päin. Jos saat maton näyttämään hyvältä, on ihan sama miten sen teit.


Mallimaton väriksi valikoitui kelta-harmaa, sillä tämä matto ei jää meille, vaan jatkaa matkaansa lopulta uuteen kotiin. Luit tosiaan oikein - aion käyttää kahta väriä. Maton voi kuitenkin tehdä ihan yksivärisenä! Jos haluat käyttää uvien mukaisesti kahta väriä, niin sitä kuluu suunnilleen 2kg ykkösväriä (harmaa) ja 1kg kakkosväriä (keltainen). Toivotaan, että kaksivärisyys auttaa hieman hahmottamaan näitä kuvia, sillä jouduin kuvaamaan koko ohjesarjan puhelimella ja ne nyt on mitä on, eli aika suttuisia. Mutta, ohjeeseen!

Aloitamme virkkaamalla 8 ketjusilmukkaa ja yhdistämällä ne ympyräksi piilosilmukalla. Sen jälkeen virkkaat kaksi ketjusilmukkaa aloitussilmukaksi ja jatkat pylväin. Lenkkiin tulee yhteensä 16 pylvästä ja ne suljetaan yhteen piilosilmukalla.

Toinen kerros tehdään tuplapylväitä, eli virkataan jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen yksi tuplapylväs. niiden väliin tulee ain yksi ketjusilmukka, eli koko kerros toistetaan pylvästä ja ketjusilmukkaa vuoron perään. Lopuksi luonnollisesti suljetaan ympyrä taas piilosilmukalla. Seuraavan kerroksen alkuun virkataan kaksi ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi.

Kolmannessa kerroksessa aloitamme taas virkkaamalla kaksi ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi. Tästä eteenpäin jokaiseen edellisellä kerroksella muodostuneeseen ketjusilmukan lenkkiin virkataan kolme pylvästä ja niiden väliin aina yksi ketjusilmukka. Lopuksi kerros suljetaan taas piilosilmukalla.


Jos lopputuloksena on tällainen pieni mattovauva, niin onneksi olkoon, pitsimattosi on nyt aloitettu! Kuvaa se vaikka instaan tunnisteen #eojmatto kanssa, tai sitten älä kuvaa vaan asettele lattialle. Just siihen kohtaan, mihin valmiin maton haluaisit ja haaveile siitä kun matto on vihdoin valmis. Sitä se nimittäin joskus on!

Nähdään taas pian!

Kommentit