Pitsimatto - päivä 3


Jahas, se onkin jännät paikat nyt. Vaihdamme nimittäin väriä. Tai sitten emme vaihda, mutta minä vaihdan ainakin! Keltainen vaihtuu harmaaseen ja vaikka jatkaisit samalla värillä, on kude ollut silti syytä katkaista edellisellä kerroksella ja päätellä piiloon. Seuraava kerros kannattaa aloittaa jostain ihan eri puolelta, jotta mattoon ei jää läpileikkauksena mitään näkyvää saumakohtaa.


Edellisellä kerroksella päätimme virkkuut pitsimäiseen reunaan, jossa vuoroteltiin kahta pylvästä ja kahta kiinteää silmukkaa. Ensimmäinen harmaa kerros alkaa tällaisen pylväsparin laelta. Pylväspariin tulee vain yksi silmukka kiinni, joten sen voi oman maun mukaan virkata kumpaan pylväistä vaan. Itse virkkaan yleensä toiseen, jolloin se tulee aika keskelle. Tiedän, että symmetrian ystäviä tällainen systeemi on ahdistava, mutta koittakaa kestää!

Pylväspariin virkataan siis 7 kjs ja sen jälkeen kiinteä silmukka seuraavaan pylväspariin. Sitten 6 kjs ja kiinteä silmukka taas seuraavaan pylväspariin. Tätä toistetaan kerroksen loppuun. Toisin sanoen pylväsparien välille virkataan aina kuuden silmukan kaari. Viimeisen kaaren kohdalla haluamme taas, että seuraava kerros alkaa kaaren puolivälistä, joten virkataan 3kjs ja aloitussilmukkaan yksi kaksoispylväs.


Nämä kaaret täytetään pylväillä. Aloitetaan kerros tekemällä ensimmäinen pylväs kahdesta ketjusilmukasta ja virkataan sitten kaksi pylvästä. Tämän jälkeen 2 kjs ja siirrytään seuraavaan kaareen, jonne virkataan kuusi pylvästä ja taas 2 kjs. Eli: Jokaiseen kaareen virkataan kuusi pylvästä ja pylväsryhmien välille 2 kjs. Kerros päättyy taas kaaren keskelle, eli viimeiseen kaareen virkataan neljä pylvästä ja suhlejtaan sitten piilosilmukalla. Neljä pyvästä siksi, koska kiristäessä ketjusilmukoista tehty aloituspylväs katoaa pylväiden sisään ja näkyville jää vain siis kuusi.

Tämän kerran viimeisellä kerroksella virkataan vielä kolmen pylvään pylväryhmiä. Joka toinen tulee kaaren keskelle ja joka toinen kaaren väliin. Eli tee kaksi kjs ensimmäiseksi pylvääksi ja virkkaa sitten kaksi pylvästä samaan silmukkaan. Virkkaa pylväsryhmien väliin yksi ketjusilmukka ja tee kolme pylvästä edellisen kerroksen ketjusilmukkakaareen. Sitten taas 1 kjs ja kolme pylvästä pylväskaaren keskelle. Jatka näin kerroksen loppuun. Ja hei, koska pylväskaarissa on kuusi pylvästä, niin taaskaan ei saada tehtyä pylväsryhmää ihan puoliväliin, mutta olen virkannut ne neljänteen pylvääseen.

Tämä oli varmaan sekavin ohjeosuus tähän mennessä joten laitelkaa viestiä tulemaan jos lukemanne oli täyttä hepreaa. Kivoja virkkaushetkiä!

Kommentit