Pitsimatto - päivä 6


Hellou! Tänään virkataankin pitkä pätkä! Ota siis mukava virkkausasento ja jos tykkäät katsoa samalla telkkaria, niin varaa katseltavaksi vähintäänkin täyspitkä elokuva. Katkaise myös vanha kude, sillä siirrymme nyt harmaaseen taas. Keltaista saadaan vielä lopuksi reunaan, mutte ensin virkataan tämä viimeinen harmaa suikale samalla kertaa.

Aloitetaan keltaisesta ketjusilmukkalenkistä ja virkataan siihen 3 kjs ensimmäiseksi pylvääksi. Virkataan vielä kaksi kaksoispylvästä ja yksi kjs pylväsryhmien välille. Koko kiekka mennään siis virkkaamalla kolme kaksoispyvästä ja väliin aina yksi ketjusilmukka.

Tämän jälkeen virkataan seuraavaan kerrokseen yksi kiinteä silmukka aina edellisen kerroksen ketjusilmukkaan ja pylväskolmikon ylle kolme ketjusilmukkaa. Levitä tässä vaiheessa virkatessasi matto aina välillä lattialle ja katso kuinka se käyttäytyy. Jos reuna alkaa nousta on silmukoita liian vähän ja silloin kannattaa ketjusilmukkaketjuihin virkata neljä ketjusilmukkaa.

Seuraava kerros menee aika lailla samalla tavalla, paitsi että ketjusilmukoita virkataan kaksi ja kiinteitä silmukoita myös kaksi. Tässäkin kannattaa tarkkailla maton käyttäytymistä. Etenkin jos teit edellisellä kerroksella enemmän ketjusilmukoita, kannattaa niitä tehdä nytkin.

Seuraavalla kerroksella aloitetaan ketjusilmukkalenkistä siten, että tehdään 3 kjs ensimmäiseksi kaksoispylvääksi ja sitten samaan silmukkalenkkiin yksi kaksoispylväs. Tämän jälkeen virkataan kolme ketjusilmukkaa ja seuraavaan edellisen kerroksen ketjusilmukkalenkkiin yksi kiinteä silmukka. Joka toiseen edellisen keroksen ketjusilmukkalenkkiin tulee siis kaksi tuplapylvästä ja joka toiseen aina yksi kiinteä silmukka. Ja väliin kolme ketjusilmukkaa.

Sitten vielä rutkasti pylväitä! Loppuiko elokuva jo? Jatka huomenna loppuun tai käy keittämässä kahvit ja valitse toinen leffa. Sitten voit jatkaa näin:

Tee jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen kolme pylvästä. Näin syntyy siis kuuden pylvään ryhmiä aina samaan syssyyn. Pylvästyhmien välille virkataan kolme ketjusilmukkaa. Eli 3 p ensimmäiseen pylvääseen, 3 p toiseen pylvääseen ja sitten 3 kjs. Taas kerran voit oman harkinnan mukaan tehdä ketjusilmukoita neljäkin, jos tuntuu että reuna kovasti kiristää. Liian herkästi niitä ei kuitenkaan kannata lisätä, koska reunasta tulee helposti liian löysä.

Sitten tämän kerran loppurutistus! Edellisen kerroksen ketjusilmukkalenkkeihin virkataan pylväitä kahdeksan kappaletta. Sitten yksi kerjusilmukka, yksi kiinteä silmukka kuuden pylvään pylväsryhmään, yksi ketjusilmukka ja taas alusta uuteen kahdeksan pylvään ryhmään. Huomaatteko kuinka inhoan symmetriaa? Kuuden pylvään ryhmään olen virkannut kiinteän silmukan neljänteen silmukkaan, koska keskimmäistä ei ole. Toki sen voi virkata myös pylväiden välistä niin että se tulee keskelle, mutta itse kokeilin molempia tapoja ja valmiissa matossa ensimmäinen näytti paremmalta.


Noniin, matto etenee ja tämä ohje oli varmaan sekavampi kuin koskaan. Muistathan ottaa yhteyttä jos olet ihan pihalla. Kivoja virkkaushetkiä!

Kommentit