Pitsimatto - päivä 7


Oi vau, loppusuora häämöttää! Meillä on nimittäin viimeinen päivä tässä käsillä. Edellinen ohjeen pätkä olikin melko pitkä, joten siinä on riittänyt virkkaamista useammaksikin päiväksi. Nyt tämä loppurutistus on aika yksinkertainen, mutta melko työläs. Tehdään mattoon nimittäin vielä ihana piparireuna ja se on sitten siinä!

Loppu tehdään keltaisella kuteella. Aloitetaan pylväskaarten välissä olevasta kiinteästä silmukasta ja virkataan siihen kaksi ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi ja sitten samaan silmukkaan vielä toinen pylväs. Tämän jälkeen virkataan viisi ketjusilmukkaa ja kaksi kiinteää silmukkaa edellisen kerroksen pylväskaaren kahteen keskimmäiseen pylvääseen. Sitten taas viisi ketjusilmukkaa ja toistetaan tätä ympäri saakka.


Näin saamme lenkkirivin, johon alamme virkata piparireunaa. Kun viimeinen kerros alkaa, alkaa se pylväsparista, josta lähdetään virkkaamaan pitkiä triplapylväitä pylväskaaressa olevaan kiinteään silmukkaan. Ensimmäiseen kiinteään silmukkaan virkataan neljä pylvästä ja toiseen neljä, yhteensä siis kahdeksan. Näistä silmukoista muodostuu piparireunan ensimmäinen kumpare, joka päätetään virkkaamalla ks seuraavan pylväsparin jälkimmäiseen silmukkaan. Tätä toistetaan ympäri saakka.

Pylväiden kanssa saa olla aika huolellinen, että niistä tulee saman mittaisia. Jos niiden pituudet oikein kovasti vaihtelevat, tulee reunasta melko epäsiisti. Niiden kanssa saattaa aluksi myös tuntua siltä, että niistä tulee ihan omituisia myhkyröitä, mutta ei hätää - valmiissa matossa olevaa reunaa voi oikoa ihan käsin. Jos reunasta tulee kovin aaltoilevaa, voit tehdä piparireunan myös tuplapylväin.


Nyt matto on valmis! Jes! Lopuksi päätellään mahdolliset "langan"päät ja levitetään matto lattialle ihailtavaksi. Sitten keitetään kuppi kahvia/teetä/kaakaota ja istahdetaan ihailemaan hienoa mattoa.

Mitäs seuraavaksi virkkailtaisiin?

Kommentit