Puutarhassa tapahtuu


Voi vitsit miten ihanasti luonto onkaan heräillyt kun ollaan saatu vähän lämpöä. Olin niin onnellinen kun olin ensimmäiset hellepäivät vapaalla, mutta nyt kun lämmintä onkin vaan jatkunut ja jatkunut, on alkanut vähän harmittaa että niitä vapaita oli vaan pari ja nyt painetaan taas pitkää päivää töissä. On ollut kuitenkin ihana ajella joka ilta kotiin ja katsoa mitä omassa pihassa on päivän aikana tapahtunut. Meillä kukkii kilpaa omena, kirsikka, tuomet ja syreeni. Vuorenkilpikin kukoistaa upeammin kuin koskaan! Siirsin meille vuorenkilpiä erään epämääräisen kivikon päälle naapurista muutama vuosi sitten ja ne ovat kyllä menestyneet uudella paikallaan loistavasti.

Perennojen siirtäminen ja jakaminen on muuten paljon jännempää kuin ostaminen! Meilläkin on iso osa pihan kasveista jostain muualta. Meillä kasvaa mummolasta tuotuja esikoita ja anopin mökiltä haettuja kivikkokasveja. Ihanaa! Jotenkin piha on heti paljon persoonallisempi kun se on koottu monesta eri osasesta, eikä haettu kaikkea könttänä puutarhakaupasta. Onneksi mies on sellainen viherpeukalo, että saa siirretyt kasvit joka selviämään hengissä.



Perunan nousua olen jännäillyt istutuksesta lähtien. Olin viikonloppuna mummulla käymässä ja tuskailin perunajännitystä. Mummu lohdutti että kyllä ne perunat sieltä omia aikojaan nousee ja kun tulin viikonloppureissusta takaisin niin hitto viete! Sieltähän ne perunat oli nousseet! Olen ollut tosi tohkeissani kauniista perunariveistä. Kasvimaalle sen sijaan on noussut vain yhdenlaista salaattia. Kasvimaan pinta näytti epäilyttävästi siltä, että koira on käynyt siellä hyppimässä. Mies pyöräytti senkin ympärille aidan ja nyt seuraillaan josko sieltä jotain nousee, vai pitääkö viikonloppuna kylvää uudelleen.

Istutushommia saa joka tapauksessa viikonloppuna tehdä, sillä hommasin meille kasvihuoneen rungon! Se ei ole mikään superupea, mutta sellainen jonkun pihaan romahtanut, jonka saa hakea ilmaiseksi pois ja korjata käyttökelpoiseksi omaansa. No tokihan me haetaan, koska meillä on aikaisemmin kasvihuoneen virkaa toimittanut kaksi toisiinsa nojaavaa vanhaa ikkunaa. Tarkoitus on laittaa ainakin tomaattia. Kurkuntaimiakin pitää istuttaa, niistä ollaan saatu parin ostotaimen voimin joka kesä kilokaupalla satoa!

Kurkku onkin munien ohella toiminut jo vaikka kuinka monen laiskan kauppapäivän pelastajana. Eihän pelkällä kurkulla tietenkään elä, mutta kaapista kaivettu näkkäri tai makaroni ja tonnikala maistuu heti paljon paremmalta, kun sen höystää itse kasvatetulla kurkulla. Lapset hakevat kurkkuja parhaaseen satoaikaan mytös suoraan penkistä ja syövät kuorineen. Samaan aikaan loppukesästä kypsyvä vadelma toimii mainiona jälkkärinä.



Satoa olen nyt alkukesästä kerännyt jo raparperista ja vuohenputkesta. Vuohenputkea olen pilkkonut ruokiin ihan pieneksi, mutta kaikenhan ne nirsot lapset huomaa ja protestoi. Raparperista ne sentään onneksi tykkää, joten sitä ei tarvitse mihinkään piilottaa. Sain mummulla käydessä vielä vähän lisää mansikkaa pakkaseen, jotta voin keittää mansikka-raparperikiisseliä. Kohta pitää alkaa työstää omaakin mansikkamaata, ettei tämä mansikkaomavaraisuus olisi kokonaan kaukana asuvan mummun harteilla.

Piirakkaakin pitäisi leipoa. Sinä kesänä kun muutimme tänne tein piirakkaa ja keitin loput raparperit mehuiksi ja sitä juotiin kivennäisvedellä jatkettuna kuumina kesäpäivinä. Mytöhemmin mies siirsi raparperit kanalan tieltä eri puolelle pihaa ja ne ovat alkaneet tuottaa uudelleen kunnon satoa vasta tänä vuonna. Ja kunnolla ovatkin! Kukkivatkin jo kuin viimeistä päivää.




Yksi mun aivan ehdoton lempparibändi yläasteikäisenä oli CMX. Sain Cloaca Maxima II -levyn joululahjaksi kun se ilmestyi ja kuuntelin sitä ihan tosi paljon sinä kesänä kun täytin 16. Viihdyin silloin paljon itsekseni. Nysväsin omassa huoneessa musiikkia kuunnellen ja piirsin tai muuten vaan väkersin jotain omia juttuja. Nyt oon huomannut että sama levy toimii melkein 15 vuoden päästä oikein hyvin myös nysvätessä omassa puutarhassa. Niin sitä ihminen muuttuu iän myötä, eikä oikeastaan sitte muutukaan yhtään. Nysvääminen ja hyvä musiikki toimii edelleen.

Kommentit