Heipat muoville!


Kyllä, nyt se on tapahtunut! EU aikoo kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta. Mukana ovat mm. muovivartiset vanupuikot ja muovipillit. Ja siis voi vitsit - mää oon aivan äimänä. Voiko oikeasti näin hienoa juttua ollakaan! Koska faktahan on se, että tämä meidän ihmiskunta nyt vaan ei millään muotoa tarvitse muovivartisia vanupuikkoja ja oon aina toivonut, että niistä luovutaan. Oon välillä etsinyt sellaisia joissa olisi vaikkapa puinen tikku, mutta kun ei sitä arjen kiireissä ole jokaista vanupuikkoa vaan aikaa etsiä erikseen.

Aloin heti miettiä mistä kaikesta muusta eurooppalaiset ja koko ihmiskunta voisi luopua heti saman tien. Ja keksin tosi monta!

Muoviset tikkarin tikut
Jätskitikutkin on aina puuta ja tikkarin tikutkin aika usein jotain pahvia, mutta ihan hemmetin usein ne on myös muovia. Miksi?

Hedelmärasiat
Mulle on ollut viime aikoina oikein sydämen asia pauhata siitä, kuinka minun lapsuudessani viinirypäleitä myytiin irtona, mutta nyt niitä saa vain typerissä muovisissa rasioissa. Eikö tälle nyt voi olla mitään vaihtoehtoa? Eikä siinä vielä kaikki! Pikkuhiljaa myös luumut, kiivit, persikat ja muut kumppanit ovat muuttaneet muovipurkkeihin asumaan.

Sipulipussit
Sipuleita voi ostaa myös irtona, mutta välillä niitä on vaan niissä hemmetin verkkopusseissa. Niitä hedelmärasioita voi sentään ehkä jotenkin käyttää vielä vaikka auton matkaroskiksena kertaalleen ennen poisheittoa, mutta kuka keksisi uusiokäyttöä typerille sipulipusseille? No sitä minäkin. Joten voidaanko luopua niistäkin?

Muovipusseihin pakatut juurekset
Perunaa saa joskus paperipusseissa, joten niiden pakkaaminen vahvaan paperiin on ilmeisesti ihan mahdollista. Miksi niin ei sitten tehdä? Porkkanat, lantut, perunat ja punajuuret löytyvät aina kaupan hyllystä umpinaisista muovipusseista.

Muoviset jogurttipurkit
Onko sulle joskus käynyt niin, että olet kerännyt kaupassa koriin tai kärryyn pahvisen litran jogurttitetran ja kassalla tai kotona oot huomannut että se on hajennut kyljestä ja sotkenut kaikki ostokset. Niinpä! Jogurttia ja muita maitojalosteita on täysin mahdollista säilyttää pahvitetrassa, mutta jostain uskomattomasta syystä ne purkitetaan pieniin muovipikareihin, jotka kaiken lisäksi ovat toimivuudeltaan ihan paskoja.

Muoviset neulat, puikot, virkkuukoukut ja muut härpäkkeet
Niin siis sitä vaan mietin, että kun ne metalliset ja puiset on niin hyviä, niin miksi...?

Muovipussit!
Jos jotakin on mahdollista valmistaa vaikka mistä muusta materiaalista, niin kasseja! Jostain aivan käsittömästä syystä valmistamme kuitenkin pussimme yhä muovista.


Okei okei, tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Myös itselläni on paljon petrattavaa, koska edelleen unohdan todella usein ottaa kassin kauppaan ja joudun ostamaan kaupasta muovikassin. Paperisiakin toki, mutta usein ostoksia on niin paljon, että paperikassit eivät niitä kestä. Mulla on usein jopa kassit autossa mukana, mutta unohdan ne sinne enkä kehtaa kassalla lähteä enää hakemaan kun tukin sen muutenkin viikon ruokaostoksilla.

Suurin osa turhasta muovista meidän taloudessa ainakin tulee elintarvikepakkauksista, kuten ylläolevasta listastakin varmasti huomaa. On todella turhauttavaa yrittää etsiä perusmarketista ruokaa joka olisi paitsi kohtuuhintaista ja terveellistä, myös oikein tuotettu ja pakattu. Olen löytänyt esimerkiksi vain yksiä muroja jotka eivät pahvipakkauksen sisällä ole muovipussissa. Haluaisin myös ostaa levitteeni paperikääreessä, mutta jostain ihmeen syystä vain talousvoi on paperissa. Muoviin verhoiltuna ovat myös esimerkiksi lähes kaikki rypsiöljyt ja esimerkiksi etikka, mikä oli mulle suuri järkytys! Puhumattakaan makaroneista.

Tässä on myös yksi hyvä syy pitää omaa kasvimaata kesäisin. Sieltä ei tarvitse noutaa kurkkua, porkkanaa tai perunaa muovikääreessä. Muovipusseissa myytävät salaattinöttösetkin voi napsia suoraan mullasta. Ihanaa!

Muoville on tosin myös oma paikkansa. Pakastimeen päätyy meillä nimittäin yksi jos toinenkin muovirasia, enkä niille ole löytänyt vielä korvaavaa purnukkaa. Osan hilloista ja mehuista säilön pestyissä maitopurkeissa, mutta pienempiä kermatetroja en saa pestyä niin puhtaaksi että niitä viitsisi käyttää. Onneksi samat muovirasiat kestävät vuodesta toiseen, joten uusia ei ole tarvinut koskaan hankkia.

Mikä on sun ihnokkimuovituote tai turhin muovinen härpäke?

Kommentit