Nyt prässäämään!


Rakastin kasvien prässäämistä jo lapsena. Eikä ihme, sillä prässätyt luonnonkukat ovat kertakaikkisen kauniita! Olen prässännyt kasveja 90-luvulla paksujen kirjojen väliin ja osan unohtanutkin sinne niin, että olen löytänyt ne vasta aikuisiällä!  Ja siisä se ajatus sitten itse asiassa lähti ja päätin opettaa prässäämisen ilon myös lapsille. Ajatusta vauhditti toissakesänä tehty loistava kirppislöytö, nimittäin aivan superkaunis kasviprässi! Sen väliin ollaan ehditty prässäillä jo monet kerrat.

Kasvien prässäysaika on nyt! Nyt kun ollaan eletty kuivaa ja lämmintä kevättä ja alkukesää, on monen luonnonkukan kukinta jo pitkällä ja monet niistä lopettelevatkin jo. Esimerkiksi koiranputket ja niittyleinikit alkavat jo pudotella lehtiään ja prässiin sopivia kukkia saa oikein haeskella. Kurjenpolvia emme onnistuneen keräämään enää ollenkaan ainakaan kotipihan lähistöltä, sillä ne ovat jo kuihtuneet kokonaan. Toisaalta moni myöhäisempi kukka vasta aloittelee kukintaansa, joten kukkivia kukkia on nyt erityisen helppo löytää.



Kasvien prässääminen lasten kanssa on sekä hauskaa, että hyödyllistä! Erilaisia kasveja kerätessä karttuu paitsi lasten lajitieto, myös oma. Kasveja kerätessä tulee väkisinkin ulkoiltua ja vietettyä aikaa yhdessä. Lasten löytämisen ja oivaltamisen ilo on aivan käsinkosketeltavaa, kun jossain puskannurkalla onkin uusi kasvi jota prässäyskimpusta ei vielä löydy.

Puhelin on hyvä apu kasveja kerätessä, mutta jos lajituntemus on hieman hukassa suosittelen ottamaan mukaan ennemmin kasvikirjan. Yhteistä aikaa ilman puhelinta tulee niin harvoin vietettyä, että kännykkä on parempi jättää laukun pohjalle, tai jopa kotiin. Jos kasvikirjaa ei omasta takaa löydy, voi kasvit tunnistaa vaikka myöhemmin kotonakin.

Kasviprässin oon tosiaan ostanut kirppikseltä, mutta kasveja voi aivan hyvin prässätä myös ison kirjan sivujen välissä. Tällöin molemmin puolin kasvia kannattaa asettaa leivin- tai voipaperia, jotta kirjan sivut eivät tahriinnu ja kasvin saa irti myöhemmin siististi. Oman prässin voi myös ostaa esimerkiksi Hyötykasviyhdistykseltä ja itse asiassa sen tekeminen itsekin on aika simppeliä! Jos aiot tehdä prässätyistä kasveista myöhemmin tauluja tai kortteja, voit leikata niiden pohjan jo valmiiksi prässiin ja prässätä kasvit suoraan alustalleen. Näin vältyt prässättyjen kasvien irroittamiselta prässistä.



Kuvissa näkyvät kasvit löytyivät kaikki kotipihasta. Poikanen oli innokas keräilijä, mutta vielä innokkaampi prässin avaaja ja sulkija. Kaikki löytyneet kasvit olivat meille ennestään tuttuja, mutta myöhemmin tänään meidän on tarkoitus lähteä retkelle ja löytää aivan uusiakin tuttavuuksia!

Prässätyt kukat olemme säästäneet talveen ja kaivaneet ne pimeimpään aikaan esiin. Niistä saa esimerkiksi valtavan kauniita kortteja ja tauluja. Olen myös suunnitellut tekeväni niistä muistipelin! Sen voisi toteuttaa joko tekemällä kaksi samanlaista korttia tai sitten toisen, jossa on prässätty kukka ja toisen jossa on kukan nimi. Näin karttuisi koko perheen lajitietous.

Kohta on juhannus ja juhannustaikoihin kuuluu perinteisesti myös niittykukkien keruu. Nyt siis kaikki joukolla tekemään taikoja ja yhdessä ihailemaan kaunista luontoa. Kauniita niittykukkia löytyy ihan joka paikasta ja niitä etsimällä aukeaa kyllä ihan uusi maailma. Ihan tavallisella ojanpenkallakin kun on aivan uskomaton määrä eri lajeja, joita välttämättä ei tule huomattua jollei niitä pysähdy erikseen tarkastelemaan. Uusien lajien opettelu ja tunnistaminen antaa aivan valtavan paljon niin lapselle kuin aikuisellekin.

Aurinkoisia ulkoiluhetkiä!

Kommentit