Retkellä Suomessa: Viljakkala-Ikaalinen


Meillä on tapana käydä juhannuksena autoajelulla. Perinteisesti olemme kiertäneet kirkkoja, sillä juuri mikään muu paikka ei ole ollut juhannuksen aikaan auki. Nyt kauppojen aukioloaikojen vapauduttua tilanne alkaa olla jo vähän toinen ja päädyimmekin tänä vuonna ajamaan lenkin, joka kiersi Viljakkalan kautta Ikaalisiin ja sieltä takaisin kotiin.

Kiersimme useamman paikan pikaisesti, mutta päällimmäisinä retkestä jäivät mieleen pääkohde, eli Ikaalisten Isoröyhien kylällä sijaitseva Kyläpuoti, sekä leinnosta lisäkohteeksi valittu 3-tien varrella sijaitseva kauppakeskus Komppi. Matka alkoi kuitenkin Viljakkalan kirkolta, sillä pakkohan juhannuksena oli joku kirkko päästä näkemään ja Viljakkalan kirkko meidän listalta vielä puuttui. Käytiin siellä joskus aikaa sitten kääntymässä, mutta silloin kirkossa oli alkamassa hautajaiset ja poistuimme paikalta. Nytkin siellä oli joku tilaisuus, joten pääsimme vain hautausmaalle. Lapsille se kuitenkin riitti, sillä meidän perhe jos joku tykkää kierrellä hautausmaalla lueskelemassa vanhoja nimiä.
Lähtiessämme jatkamaan kirkon luota meillä oli jonkinlainen hämärä muistikuva Kyläpuodin sijainnista, joten lähdimme ajamaan Viljakkalasta Ikaalisiin pikkuteitä pitkin. Ihan sattumalta ajoimmekin suoraan puodille ja luojan kiitos se oli auki! Sellaisia pikkujuttuja kun ei tullut tarkistettua lähtiessä.

Alueella on ilmeisesti paljon mökkiläisiä, sillä siellä oli jopa aivan hirvittävä ruuhka! Valikoimaan kuuluu aivan ihania käsityöläistuotteita, erikoisoluita- ja limppareita, paikallisia luomujauhoja ja muuta hykerryttävää, mutta myös ihan tavallisia ruokatarpeita kuten kermaviiliä ja perunajauhoja. Ai vitsit jos meidänkin kylällä olisi tällainen paikka! Ihana kesäkahvila meiltäkin löytyy, mutta siellä on ollut etenkin kesäkuussa harmillisen hiljaista ja valikoima on hivenen suppeampi. Tosin sain juuri sisäpiirin tietoa kahvilassa työskentelevältä veljeltäni: Meillekin on tullut myyntiin jauhoja!Olimme käyneet Kyläpuodissa kerran aikaisemmin ja silloin siellä ei muistaakseni käynyt kortti, sillä jouduin budjetoimaan ostokset mukana olevan käteisen mukaan. Tällä kertaa kortti kävi, mikä oli ihan jees koska olin unohtanut käteiset kotiin. Ottaen huomioon ajan, jonka käytin eväiden ja vaihtovaatteiden pakkaamiseen, on aivan käsittämätöntä mitä kaikkea valmisteluja tehdessä kuitenkin unohdin. Joskus on sentään onnea matkassa. Tai mulla on aika usein, koska mulla on niin laho pää että ilman hyvää tuuria asuisin varmaan katuojassa, hehe.

Viimeksi käydessämme emme myöskään huomanneet, että kauppa jatkui vaikka kuinka pitkälle talon perälle ja sinne oli luotu aivan ihana vanhan ajan miljöö. Pihalla oli lisäksi vanha aittarakennus, ihana syreenimaja ja lampaita! Vähän matkan päässä Kyläpuodista pitää joku myös poroja ja niitäkin kävimme kurkkimassa tien reunasta. Mä olen aina aivan liekeissä kun pääsen tällaisiin paikkoihin joissa on oikeasti nähty paljon vaivaa oikeanlaisen tunnelman luomiseen. Myymälän puolellakin oli alkuperäiset, 1900-luvun alusta olevat hyllyt vielä paikallaan.

Meidänkin talo on ollut joskus 1900-luvun alussa kauppa ja tuntuu aivan käsittämättömältä yrittää kuvitella, miltä täällä on näyttänyt siihen aikaan! Vielä en ole löytänyt mistään yhtään vanhaa valokuvaa täältä sisältä ja voi toki olla, ettei niitä olekaan. Kauppoja tuskin niihin aikoihin kuvailtiin kovin hanakasti.Jäätelövalikoimaan kuuluivat Tampereen jäätelötehtaan jätskit, jotka on aivan järkyttävän herkullisia! Testasimme mustikan, suolaisen kinuskin ja vaniljan. Vieläkin hieman kaivelee, etten itse ottanut itselleni jäätelöä lainkaan, sillä valikoimaan olisi kuulunut myös mun suuri supersuosikki kookos. Sain kuitenkin ystävällisesti maistella muun perheen jädejä, vaikka aika hyvin lapsetkin jaksoivat omansa ihan kokonaan.Kotimatkalla ajoimme kauppakeskus Kompin ohitse. Suhtauduin pitkään Komppiin hieman varauksella, koska se on tosi ankean näköinen ja liiketarjontana on aika lailla tasan Tokmanni ja K-kauppa, jotka nyt löytyvät meiltä Hämeenkyröstäkin. Kerran kuitenkin Pohjanmaalta kotiinajaessamme pysähdyimme Komppiin ruokaostoksille ja hitto viete, siellähän on aivan jäätävän upea Marimekon outlet! Olin toki huomannut Marimekon kyltin aikaisemminkin, mutta ajattelin että noin pienessä kauppakeskuksessa on outletille varattu joku pieni loukko, jossa myydään korkeintaan muutamaa kippoa ja kuppia. Mutta ei, outlet on kohtalaisen valtava ja siellä on tosi hyvä tarjonta.

Luvassa on kuitenkin vielä parempaa: Kompissa on nimittäin leikkipaikka Komppis, joka peittoaa kyllä kaikki aikaisemmin näkemäni leikkipaikat. Juhannuksena Marimekko oli kiinni, mutta leikkipaikka on auki lähes aina kauppakeskuksenkin ollessa ja se on aivan ilmainen! Paitsi että se on aivan upea, on siellä todella mukavat sohvat aikuisille. Puolet leikkipaikasta oli kuvitettu metsäksi ja puolet taivaaksi. Metsä oli niin hieno oikeine puunrunkoineen, kivien näköisine tyynyineen ja kurkistuslinnunpönttöineen, että mää tietty itsekin kävin siellä vähän leikkimässä. Taivaan puolelta löytyi paljon roikuttavaa ja kiipeiltävää, kutein kiipeilyseinä (testasin), puolapuut (testasin) ja voimistelurenkaat (testasin).Kävimme leikkipaikassa nyt ensimmäisen kerran, edellisellä kerralla kiisimme vain sen ohi. Pöttis onkin siitä saakka haaveillut pääsystä sinne ja nyt vihdoinkin haave toteutui! Tälläkin kertaa olimme aika lyhyen aikaa, mutta lupasin että kun mulla alkaa kesäloma, ajan lasten kanssa kauppakeskukseen ja he saavat leikkiä siellä just niin kauan kuin haluavat. Sen jälkeen menemme samaisessa puljussa sijaitsevaan Hesburgeriin ja lopuksi vielä uimaan. En tiedä yhtään Ikaalisten uimarantatarjonnasta, mutta kai siellä on uimaranta? Vinkatkaa joku!

Oon itsekin aivan onnessani, koska mun mielikuvissa istun leikkipaikan mukavalla sohvalla virkkaamassa ja lapset leikkivät sulassa sovussa. Ha! Saa nähdä kuinka käy oikeasti.


Tein reitistämme vielä pikaisen kartan, jossa aloituspisteenä on Viljakkalan kirkko ja lopetuspisteenä Komppi. Vähän syrjäisiä paikkojahan nää on pistäytyä ihan erikseen, mutta lämpimästi suosittelen kyllä kaikkea reitin varrella olevaa jos noille suunnille on asiaa!

Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

Kommentit