Loma


En ole mikään etelänmatkailija. Itse asiassa en jaksa käydä edes laivaristeilyllä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että lomalle tulee lähteä, sillä ympärivuotinen kökkiminen oman kodin piirissä on mielelle varsin myrkyllistä. Siispä pakkasimme viime viikolla kamat ja katosimme lasten kanssa kotoa viikoksi sukuloimaan.

Olimme viikon reissussa ja mietin sinä aikana, kuinka tärkeää kotoa poistuminen on. En minä ainakaan pysty kotona ottamaan täydellisen rennosti, kun kotityöt rullaa ja sitä rataa. Rullaa ne toki reissussakin, mutta eri tavalla. Kun olet toisen kodissa ja et näe niitä samoja tekemättömiä ja keskeneräisiä asioita, joita kotoa löytyy, pystyt hengähtämään ihan eri tavalla.


Lapsetkin rentoutuvat hauskassa sukulaisympäristössä ja juoksentelevat villeinä ja vapaina ilman turhia huolia. Nukkumaanmenoajat eivät tunnu enää niin tärkeiltä ja syödäkin voi vähän mitä sattuu. Vaikka joka päivä jäätelöä mummulassa. Kivaa tekemistä löytyy joka paikasta, kun leikkipuistot, jäätelökioskit, uimarannat ja lähimetsät ovat kaikki uusia ja tutkimattomia. Kaveritkin ovat uusia ja osaavat ihan eri leikkejä kuin ne kotipuolen kaverit.

On hauskaa ja mielenkiintoista nähdä oma kotiseutu osittain ulkopuolisen silmin. Mä pidän mun kotipaikkakunnastani valtavasti ja tykkään kävellä siellä ympäriinsä. En koskaan muuttaisi takaisin, mutta toivotaan että siellä tulee aina tulevaisuudessa asumaan joku sukulainen, jotta pääsen aina halutessani vierailulle. Toistaiseksi näyttää hyvältä, sillä sukulaisia vanhoissa maisemissa asuu aika liuta.


Viikon poissaolon jälkeen on myös ihanaa päästä kotiin. Ei me tätä paikkaa kokonaan vartioimatta voida jättää, joten mies oli kyllä kotona kun minä ja lapset reissasimme. Ei yksi ihminen kuitenkaan kahden töitä tee, joten kovasti oli kitkemistä ja laittamista pihassa ja järjestelemistä sisällä, kun saavuimme vihdoin takaisin kotiin.

Tai sitten se kaikki oli siellä jo lähtiessä. Omankin kodin näkee varsin uudella tavalla, kun poistuu sieltä hetkeksi. Se tekee mielelle hyvää ja virkistää. Jos vanhat rutiinit ei millään rullaa, kannattaa ottaa niihin vähän etäisyyttä. Viikon lomailun jälkeen kotonakin sujuu kaikki tosi sutjakasti ja oon saanut aivan valtavasti aikaan!


Lomareissun ei tarvitse olla kallis. Riittää että sellaiselle lähtee. Jonnekin, missä on erilaista ja rutiinitonta. Jos kotoa ei pääse irtautumaan hetkeksikään, kannattaa harkita vaikka muuttoa telttaan pihalle. Jo se antaa erilaista perspektiiviä omaan elämään. Ja taas hommat rullaa.

Kommentit