Retkellä Suomessa: Okra maatalousnäyttely


Olen odottanut Oripäässä järjestettävää Okraa tovin. Jotenkin kivasti nämä isot maatalousnäyttelyt sattuu aina mun synttäripäivälle, joten vetin sitä taas kerran lasten kanssa tähän tyyliin. Viime vuonna olimme Seinäjoella Farmarissa ja tänä vuonna siis heti avajaispäivänä keskiviikkona täällä. Tuttuun tapaan mies oli töissä, joten melkoinen voimankoetus oli tämäkin retki taas. Puuski ei millään enää istuisi rattaissa, vaan saattaa nousta seisomaan tai kiivetä alas ja juosta karkuun ihan vaan kiusallaan. Ensimmäinen tunti menikin vähän näissä merkeissä, mutta kivasti meno rauhoittui aika pian.

Vaikka nää maatalouteen liittyvät tapahtumat taitaakin meidän perheestä olla eniten mun oma intohimo, niin kyllä muukin perhe viihtyy tosi hyvin. Lapset oli täälläkin taas hienosti huomioitu ja lapsille sopivia paikkoja löytyi tasaisesti ympäri aluetta. Sää oli loistava, eli hieman pilvinen ja välillä tihkusateinen, mutta niin paljoa ei satanut että kastumaan olisi päässyt. Auringossa tulee todella nopeasti nuutunut olo, joten tämä päivä oli ulkoiluun aivan paras! Ihan en kuitenkaan osannut sateen määrää ennakoida, joten kumppareissa ja sadetakeissa varustauduimme päivään. Ne olivatkin oikein kätevät kaikkien tilanteiden vaatteet, vaikka kumpparit vähän huonot kävelykengät pitkille matkoille onkin.



Mua aina ilahduttaa, kuinka kivasti tällaisiin tapahtumiin keksitään lapsille vaikka mitä! Sen puuhan ei tarvitse olla kovin erikoista tai ihmeellistä, vaan esimerkiksi se, että sai käyttää oikeaa vasaraa oli tosi suuri elämys meidän pienimmälle. En mä sille mitään vasaraa ikinä kotona anna, se lyö sillä siskoja päähän. Onneksi kunnon markkinahumu taltuttaa aina paatuneimmankin pienen huligaanin ja vaikka aika vilkasta oli meno kaikinpuolin, niin sentään keskinäistä riitaa näillä ei ollut.

Vietimme alueella noin viisi tuntia, mikä oli juuri sopiva kolmen tämänikäisen lapsen kanssa. Mukana meillä oli omia eväitä repullinen, mutta kävimme silti ruokateltassa myös syömässä nakkipiilot. Meidän lapset on kohtalaisen nirsoja, joten kovin isoja aterioita heille ei kannata ostaa tai joutuu muuten itse syömään kolme koskematonta annosta. Tämä on kokeiltu muutaman kerran! Aika paljon kaikenlaisia maistiaisia sai joka paikasta ja ne pitivät myös osaltaan nälkää koko päivän niin, että kukaan ei oikein eväistäkään jaksanut välittää.




Vanhoja traktoreita tutkimme pitkään ja hartaudella. Nämä samat taisi olla esillä siellä Farmarissakin viime vuonna, mutta vanhat koneet jaksaa kyllä kiinnostaa aina! Puuski halusi koeistua kaikki ja vaikka siellä muitakin lapsia kiipeili, niin hitsi viete tuollainen kolmevee osaa aika hyvin ottaa koko tilan omakseen ja istua melkein kaikissa traktoreissa yhtäaikaa niin, että muut eivät päässeet samaan aikaan lähellekään.



Kaikkein eksoottisin aktiviteetti oli kuplajuoksu jota tytöt kävivät kokeilemassa. Se oli hinnoiteltu onneksi sen verran korkeaksi, että jonottaa ei tarvinut. Viiden minuutin kuplassaolo maksoi kympin, mutta en usko että sen kauempaa kumpikaan olisi jaksantkaan, sillä kuuma kuulemma tuli ja happikin taitaa ollan tuolla aika pian kortilla! Alueella mainostettiin olevan myös tivoli, joka tarkoitti käytännössä yhtä tivolilaitetta ja pomppulinnaa, sekä jokusta narunvedontapaista kojua. Nöpö kävi pomppimassa pomppulinnassa ja Puuskin kanssa kävimme pyörimässä ainoassa laitteessa, eli teekupeissa. Puuski ei ole koskaan ollut huvipuistossa, joten hurmos oli taattu!



Koko alueella Puuskia kiinnostivat kuitenkin eniten koneet. Kiersimme istumassa niin traktorissa, kurottajassa kuin ruohonleikkurinkin päällä. Poliisin ja puolustusvoimien osastot olivat lasten mielestä vähän hurjat, vaikka ne pientä poikaa kovasti kiinnostivatkin. Puolustusvoimilla oli kalustoa paljonkin paikalla, mutta ne eivät tietenkään peitonneet oikeaa poliisiautoa. Harmitti vähän kun virkapukuisia poliiseja oli paikalla vain yksi, eikä hän vaikuttanut varsinaiselta lasten ystävältä. Toisaalta ihan hyvä että poliisi säilytti etäisen asemansa meidän perheessä, sillä Puuskin pahimpiin tavaranheittelykohtauksiin yleensä tehoaa se kun alamme harkita ääneen poliisin kutsumista paikalle.



Lähitapiolan keppihevospiste oli tosi hieno! Siellä sai askarrella oman kepparin ja niihin oli tarjolla kuulkaas ihan kaikkea glitteristä lähtien. Puuski meillä rakastaa sekä hevosia, että hilettä yli kaiken ja hänen heppaansa tehtiin pitkään ja hartaudella. Tytöt tekivät yksisarviset, eli unicornit, kuten Pöttis asian ilmaisi. Lopuksi hevonen ja unicornit läpäisivät askartelupisteen vieressä olevan upean testiradan.






Eläimiä Okrassa ei ole juuri yhtään Farmariin verrattuna, mutta eipä me osattu niitä kaivatakaan! Paikalla oli aika hyvin lampaita ja muutama nauta, joista suurin osa oli herefordeja. Kamalan nätti lapinlehmä oli eräällä pisteellä myös ja nimitaulusta selvisi, että sehän oli erään sellaisen lehmän vasikka joka on syntynyt meidän koulun opetusnavetassa kun vielä opiskelin. Mä olin jopa vähän liikuttunut!

Kanoja tai kanoihin liittyviä juttuja olisin luonnollisestikin vähän kaivannut, koska kanat ovat aina tosi huonosti esillä tällaisissa tapahtumissa. Olis ihanaa jos kotitarvekasvattajillekin olisi joku oma tapahtuma, jossa esillä olisi pienimuotoinen viljely ja maatiaisrotuja. Näissä isoissa maataloustapahtumissa on tietysti esillä lähinnä vain isoja koneita ja välineistöä ison karjan pitoon.



Kaiken kaikkiaan meillä oli todella kiva päivä! Ajomatkakaan ei näin lyhyellä pätkällä päässyt painamaan, sillä meiltä kotoa on Oripäähän noin tunnin ajomatka. Jännästi sinne suunnille ei tule muuten oikein ajeltua, joten maisematkin oli sellaisia joita ei ihan joka päivä tule katseltua. Myös todella edulliseksi tämä reissu tuli, sillä liput olivat aikuisilta reilun kympin verran ja lapset pääsivät ilmaiseksi sisään. Kaikenkaikkiaan kulutimme rahaa noin 70€ ja tähän summaan sisältyvät myös langat, joita ostin itselleni synttärilahjaksi.

Kotimatkalla kyselin lapsilta, mikä heidän mielestä päivässä oli kaikkein kivointa. Vastaus oli todella yksimielinen: "No äiti se kun siellä yhdessä paikassa oli ne kaks kissanpentua."

Ps. Okra jatkuu aina lauantaille 7.7. saakka, joten jos kiinnostuit, niin vielä ehtii!

Kommentit