Retkellä Suomessa: Ähtärin eläinpuisto


Tuntuu kuin edellisestä reissusta Ähtäriin olisi ikuisuus! Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä vanhoja valokuvia selatessa tuli todettua, että olemme käyneet Ähtärissä viimeksi toissakesänä. Eläinpuistot ovat kuitenkin paikkoja jotka vetävät perhettämme puoleensa magneetin lailla, joten kovin kauaa ei tarvinut harkita, kun pohdimme lähtöä Ähtärin Eläinpuistoon vielä juuri ennen koulujen alkua.

Vaikka olenkin elokuussa jo töissä, on mulla sattumoisin kaikki vapaat painottuneet työvuorolistoissa tälle kuulle. Puolison kesälomalle onkin siis ollut vielä melko helppo suunnitella erilaisia menoja, kun olemme molemmat paljon kotona.

Ähtärin Eläinpuistossa on kolme erillistä eläinkohdetta: Eläinpuisto, Farmi ja Pandatalo. Eläinpuiston lipulla pääsee myös Farmin alueelle, mutta Pandataloon pääsee joko omalla, erillisellä lipullaan tai yhdistelmälipulla. Ostimme yhdistelmäliput koko perheelle netistä reissua edeltävänä päivänä. Etukäteen ostettuina ne tulivat maksamaan yhteensä 15€ vähemmän kuin portilta ja ne sai kätevästi ladattua puhelimeen niin, ettei ollut pelkoa niiden unohtumisesta. Puhelinta kun ei niin helposti nykypäivänä tuu unohdettua kotiin!



Pandatalo oli väljä, valoisa ja tosi hienosti toteutettu! Pandoilla oli isot tarhat ja tosi hienot tilat, mutta ne oli toteutettu samalla niin että yleisö pääsi niitä helposti näkemään. Aika nopeasti pandat oli kyllä katsottu, mutta kiva niitä oli silti pyörähtää kurkkaamassa! Sitäpaitsi niillä oli kyllä melkoiset esiintyjänlahjat. Kumpikin söpöili minkä kerkesi ja teki kaikenlaisia pandamaisia juttuja, joita luulin pandojen tekevän vain sarjakuvissa.

Pelkkä pandatalo ei kuitenkaan mielestäni olisi omana kohteenaan käynnin arvoinen, joten en suosittele käymään pelkästään siellä, vaikka sinne erillislipun saisikin ostettua. Toki hiljaisempana aikana itsekseen pandoja voisi olla ihan kivakin seurailla itsekseen pidemmän aikaa, mutta ainakin lasten kanssa ne on aika nopeasti nähty.



Eläinpuiston kulkusuunta oli vaihtunut päinvastaiseksi edelliskäynnin jälkeen. Se olikin kiva juttu, sillä vaikka kaikki muuten oli aika ennallaan, niin oli kiva kiertää eri järjestyksessä. Sää oli sopivan viileä ja eläimet olivat hyvin liikkeellä. Pääsimme seuraamaan niin ilveksen, ahman kuin karhunkin puuhia. Myös saukot olivat tosi vilkkaalla tuulella. Ainoastaan mäyrä, jota odotan aina kaikkein eniten, oli taas kerran jossain kolossa piilossa! Ei siis taaskaan mäyrää, mutta onneksi paljon muuta!

Ähtärin eläinpuisto on tosi siisti paikka ja siellä on mukava kiertää. Kulkeminen on helppoa ja reitti selkeä. Eläimet on merkitty selvästi ja niihin liittyvät tietoboksit on tehty sellaisiksi, että lapsenkin on helppo niitä lukea. Lisäksi joka puolella on kivaa pientä puuhaa ja monivalntakysymyksiä isommille.




En tiedä kuinka vilkasta Eläinpuistossa on pandojen myötä ollut tänä kesänä, mutta me satuimme paikalle sellaisena päivänä, että turhaa tungosta ei ollut. Mihinkään ei tarvinut jonotella tai tungeksia sen kummemmin. Eläinpuiston läpi kulkeva reitti on noin kolmen kilometrin mittainen ja tehty kivasti niin, että puolessa välissä on kioski, leikkipaikka ja paljon tilaa syödä omia eväitä. Grillausmahdollisuuskin löytyy, mutta meillä oli mukana ihan vaan voileipiä ja keksiä. Eväiden jälkeen söimme vielä jätskit päälle ja lapset touhusivat aikansa isossa kiipeilytelineessä.

On muuten ihan parasta kun nuorinkin on jo niin iso, että leikkii itsekseen! Edellisellä reissulla tytöt kiipeilivät ja Puuski oli sylissä, mutta nyt kaikki kolme riensivät kiipeilemään ja me aikuiset saatiin hetki ihan vaan hengähtää ja olla. Tämä oli myös ensimmäisiä reissuja joita tehtiin kokonaan ilman rattaita. Suuri helpotus oli kuitenkin Eläinpuiston vetokärryt, joissa Puuski ja Nöpö, sekä eväsreppu matkasivat osan ajasta.





Erityispeukut eläinpuisto saa siitä, kuinka siistiä ja turvallista kaikki on vaikka eläimiä pääsee näkemään ihan läheltä. Myöskään puistossa käynnissä olevat muutostyöt eivät häirinneet käyntiä yhtään, vaikka joitain paikkoja oli suljettu ja paikalla oli mm. työkoneita. Vaikka paikka on iso ja siellä varmasti on isot asiakasvirrat, on siellä kuitenkin kaikki tehty hienosti eläinten ehdoilla ja kaikki eläimet vaikuttavat tosi tyytyväisiltä oloihinsa.


Mulle itselle reissun kohokohta oli tietysti viimekäynnin jälkeen avattu Farmi, jonka vanhanajan pihapiirissä käyskentelivät tutut maatilan eläimet. Vaikka farmipuoli oli ehkä vähän liiankin siisti ja uuden oloinen mun makuun, oli se kyllä todella huolella ja hienosti rakennettu.

Farmilla lapset pääsivät tutustumaan mm. lehmiin, lampaisiin, kanoihin ja kissoihin. Yllättäen koko kolmikon suosikiksi valikoituivat kissat, vaikka meillä on niitä ihan omastakin takaa kolme kappaletta! Jokin niissä kissoissa vaan vetää aina lapsia puoleensa, sillä tämä ei ollut kyllä ensimmäinen kerta kun ollaan jossakin hienossa ja jännittävässä paikassa ja löydän koko porukan silittelemästä kissaa.




Sisällä tuvassa oli tosi kaunista! Nappailin vähän kuvia inspiraatioksi omaan kotiin. Meillä mies kammoaa kaikkien värien käyttöä, mutta innostuu kyllä kokeilemaan kun näkee kuinka niitä on käytetty muualla. Mulla on jo pitkään ollut haaveena maalata meidän kuistin valkoinen panelointi vaaleansiniseksi, ja tämä vaaleansininen puolipanelointi sai vihdoin vähän puolisonkin mieltä taipumaan. Vanha pulpettikin odottaisi meidän pihasaunalla siirtoa sisälle. Kun vaan ensin sais taiottua sitä tilaa jostain...



Kaikenkaikkiaan vietimme Ähtärissä nelisen tuntia. Matkoihin kului yhteensä suunnilleen saman verran, joten reissu oli juuri sopiva yhdelle päivälle. Ihan kohtuuhintaisia yöpymispakettejakin olisi ollut tarjolla, mutta eläintenhoidollisista syistä johtuen emme kyenneet jäämään yöksi. Se onkin varmaan ainoa huono puoli omassa minifarmissa - juuri koskaan ei ole mahdollisuutta lähteä porukalla reissuun!

Päiväreissutkin ovat kuitenkin ihania, etenkin kun mies tykkää ajaa ja mää saan yleensä virkata koko matkan. Tänne todennäköisesti ajelemme taas uudestaan parin vuoden kuluttua, sen verran paljon me tykätään täällä käydä.

Kommentit