Tee itse: Pesusieni hamppulangastaEipä tullut sitten kesällä saunottua. Kun jopa öisin on liian kuuma, sitä jotenkin ei osaa kaivata saunan lämpöä tippaakaan. Vaan nyt on hei elokuu ja alkaa viiletä! Niinpä me lämmitettiin viikonloppuna pihasauna sen kunniaksi jopa kahtena peräkkäisenä päivänä!

Olen halunnut jo vuosia kokeilla tehdä jotain hamppulangasta, mutta jotenkin ei vaan oo ollut tarvetta millekään hamppuiselle. Vaan nyt kun mustakin on tullut oman ulkosaunan myötä saunaihminen, niin onhan sinne nyt kiva hankkia kaikenlaista. Ostin siis pari kerää teeteen Hampus -lankaa himoitsemissani väreissä ja virkkailin kutosen koukulla muutaman hamppuisen pesusienen. Kerästä tulee juuri sopivasti kaksi kappaletta, joten sain tehtyä onneksi kahdesta kerästä jokaiselle lapselle oman (ja vielä itselleni keittiörätin!). Musta on ihanaa kuinka miedän lapset jaksaa innostua ihan tavallisistakin asioista, kuten pesusienistä. Oli nimittäin tarkkaa, että jokainen saa varmasti ihan oman.


Ja nyt siis - seuraa ohje!

Aloita virkkaamalla lankalenkkiin yhdeksän kiinteää silmukkaa. Kiristä lopuksi lanka, niin saat tiiviin aloitusympyrän. Sulje ympyrä piilosilmukalla. Jokaiseen kiinteään silmukkaan virkataan yksi neljän pylvään popcornsilmukka ja niiden väliin tulee aina yksi ketjusilmukka. Kierroksella toistetaan siis: *1 popcorn, 1 kjs* ja suljetaan lopuksi piilosilmukalla. Kuvasarjan kolmas kuva yrittää havainnollistaa silmukkaa johon sulkeva piilosilmukka tehdään, eli ensimmäisen popcornin keskelle taakse. Seuraava kierros aloitetaan siirtymällä piilosilmukan avulla ensimmäisen ja toisen popcornin väliin ja tähän virkataan kolme ketjusilmukkaa.


Ketjusilmukkaketju liitetään piilosilmukalla seuraavien popcornien väliin ja virkataan taas kolme ketjusilmukkaa. Toisin sanoen popcornien yli tehdään aina kolmen ketjusimukan ketjuka kierroksen loppuun asti. Viimeisen popcornin yli ei tehdä ketjusilmukkaketjua, vaan pylväs toisen kuvan kakkos- ja kolmosruudun mukaisesti. Näin seuraavan kierroksen alku saadaan "ketjusilmukkalenkin" alkuun, eikä loppuun. Lenkkiin virkataan neljän pylvään popcorn (kakkoskuvan viimeinen ruutu).


Popcorneja tehdään tällä kierroksella kaksinkertainen määrä edelliseen nähden. Eli yksi jokaiseen lankalenkkiin (kuten tämä ensimmäinen) ja yksi aina edellisen popcornkierroksen popcornien väliin. Olen allaolevassa kuvassa yrittänyt vähän havainnollistaa mitä kokoa tarkoitan, eli siis koukku koukataan pylväissä tuolta, missä mun sormi näkyy! Kierroksen lopuksi sulla pitäisi siis olla 18 popcornia ja niiden väliin virkataan aina kaksi ketjusilmukkaa. Kun pääset loppuun, voit sulkea kierroksen piilosilmukalla ja katkaista ja päätellä langan.


Takapuoli virkataan erikseen. Ensin tehdään lankalenkki, johon tehdään kymmenen pylvästä ja suljetaan ne piilosilmukalla ympyräksi. Kiristetään lankalenkki. Seuraavalla kierroksella virkataan kaksi pylvästä jokaiseen edellisen kierroksen pylvääseen ja sitä seuraavalla joka toiseen yksi pylväs ja joka toiseen kaksi. Perysympyrä, siis! Neljäs kierros tehdään kiinteillä silmukoilla siten, että joka viidenteen silmukkaan lisätään yksi. Näin työssä on lopuksi 36 silmukkaa.


Nyt puolikkaat virkataan yhteen! Aseta ne nurjat puolet vastakkain (itse pidän virkatun ympyrän nurjaa puolta kauniimpana, joten asetan itse asiassa oikean puolen popcornpyörylän nurjaa puolta vasten, mutta oman maun mukaan!). Puolikkaat virkataan yhteen kiinteillä silmukoilla siten, että jokaisen popcornpyörylän reunassa olevan ketjusilmukkalenkin kanssa virkataan aina kaksi tavallisen pyörylän reunassa olevaa kiinteää silmukkaa yhteen. Kierros suljetaan piilosilmukalla ja lopuksi virkataan vielä kahva.

Virkkaa yksi ketjusilmukka ja sen jälkeen viisi kiinteää silmukkaa. Käänny ja virkkaa kiinteitä silmukoita 14 riviä. Jokaisen kerroksen alkuun tulee aina yksi ketjusilmukka kääntymiseen. Lopuksi käännä valmis kahva pesusienen oikealle puolelle ja virkkaa se vastakkaiseen reunaan kiinni kiintein silmukoin. Kun olet katkaissut ja päätellyt langan, voit muljauttaa kahvan omalle paikalleen.


Toivottavasti ohje on tarpeeksi selkeä! Harkitsin jopa video-ohjetta, mutta kun ei täällä saa hetken rauhaa niin virkkasin ja kuvasin sitten sohvalla kun Puuski katsoi pikkukakkosta ja leikki vieressä. Kuten aina, yhteyttä saa ottaa ja neuvoja kysyä. 

Hyviä virkkaushetkiä!

Ps. Kävi muuten sitten niin, että kun olin ensin kehitellyt ja kirjoittanut tämän ohjeen, googletin lopuksi hakusanoilla "hamppu pesusieni" ihan vaan varmistaakseni, että tämän härpäkkeen nimitys nyt sitten on peusieni, eikä mikään muu. Ja löysin tämän ohjeen! Molla Millsin Lankavalle kehittelemän peusieniohjeen, joka on melkein identtinen omani kanssa! Eli en keksinyt pyörää, vaan korkeintaan saman pyörän uudelleen. Mutta ei se mitään! Molempi parempi ja muuta vastaavaa.

Pps. Tässäpä muuten vaikkapa käsintehdyn saippuan kanssa oiva joululahja! Jouluun kun on kuulemma enää 19 maanantaita! Eli nyt äkkiä virkkaamaan pesusieniä koko suvulle!

Kommentit