Eikö puuro vie nälkää? Vinkit ruokaisampaan puuroon!


Mikään ei täällä meidän kotosuomessa ole yhtä arvostettua kuin puuronsyönti. Jotakin aivan tavattoman sykähdyttävän perinteikästä siihen liittyy, sillä puuroa on syöty meillä jo vuosikymmeniä, ellei jopa vuosisatoja.  Esimerkiksi päiväkodeissa puuroa syödään lähes poikkeuksetta joka aamu, ja meillä kotonakin puuro porisee hellalla useita kertoja viikossa.

Yksi juttu sitä puuroa tuntuu kuitenkin kalvavan - sillä ei tunnu lähtevän nälkä! Pidinkin puuron nälänvievää ominaisuutta pitkään jonkinlaisena legendana, jolla yritetään vain saada ihmiset jostain systä mättämään puuroa päivittäin ja kärsimään sitten vatsa kurnien. Onneksi satuin kuitenkin eräällä ajomatkalla säätämään radion juuri oikeille taajuuksille. Radiossa nimittäin haastateltiin kahta puurokirjan kirjoittajaa. Keskustelu oli pitkä ja antoisa ja käsitteli noin miljoonaa uutta, mulle täysin vierasta tapaa syödä puuroa. Puuroon voi nimittäin ruokaisuutta saadakseen tunkea ihan mitä vaan! 

Olen aikaisemminkin tuunaillut omia puurojamme hieman. Vielä opiskeluaikoina keitin veteen neljän viljan hiutaleita, mutta aikuisikään mennessä olin jo oppinut lorauttamaan sekaan hieman maitoa, kourallisen siemenrouhetta ja muutaman ruokalusikallisen ruisjauhoja ruokaisuutta tuomaan. Radion puurokeskustelu vei puuroilun kuitenkin ihan uudelle levelille. En muista yhtään mikä tuo kirja oli, mutta epäilen että kyseessä oli Puuron uusi aika. Löysin puurokirjojen ihmeellisestä maailmasta myös Suomalaisen puurokirjan ja Hyvää kaunista -kirjan, jotka vaikuttivat kaikki tutustumisen arvoisilta. En kuitenkaan ole keittokirjojen ystävä, joten mulle parhaiten toimii yksittäiset ideat ja niiden jalostaminen oman maun mukaan kotikeittiössä. Siksi tarjoankin tässä muutamia meillä toimineita ideoita, joilla puurosta saa aivan hiton hyvää ja täyttävää!



Maito
Tiedän ihmisiä, jotka keittävät puuronsa aina veteen. Niin minäkin teen, mutta keitän aina melko niukkaan määrään ja lorauttelen keittämisen loppuvaiheessa sekaan maitoa. Maidoksi käyvät myös kaikki kasvipohjaiset maitovalmisteet, jota vaihtelemalla puuroon saa erilaisia makuvivahteita. Meillä suosituin on kauramaito.

Siemenet ja pähkinät
Siemeniä ja pähkinöitä on kiva ripotella puuron päälle, mutta niitä voi ripotella myös keittovaiheessa puuron sekaan. Jos kodissasi asuu esimerkiksi nirsoja ja epäileväisiä lapsia, kannattaa puuroon lisätä jo keittovaiheessa jauhettuja tai rouhittuja siemeniä. Ne antavat makua, mutteivat tuo lapsen mielestä ikävää ja epäilyttävää suutuntumaa.

Soseet ja raasteet
Kaurapuuro päärynäpiltillä on taivaallista pikaruokaa. Mutta sekaan mahtuu myös moni muu juttu, kuten kesäkurpitsa- porkkana- tai vaikkapa omenaraaste tai banaanisose! Kokeilemalla löydät omat parhaat yhdistelmäsi.

Mysli
Mun suurin suosikkini on ohrasuurimoista ja kaurahiutaleista keitetty peruspuuro, jonka päälle ripottelen pari ruokalusikallista mysliä ja hieman kanelisokeria. Oikeastaan sokeria kanelissa ei tarvittaisi lainkaan, sillä valmismysli itsessään sisältää yleensä aika paljon sokeria. Seassa oleva sokeri helpottaa kuitenkin kivasti kanelin ripottelua.

Suurimot
Nykyajan puurot keitetään lähes poikkeuksetta hiutaleista. Itsekin nautin mielelläni aamupuuron hiutaleversiona, mutta keitän mukaan myös kaura- ja ohrasuurimoita, jotta puurosta tulisi täyttävämpää. Suurimoita kannattaa keittää ensin vedessä jonkin aikaa, sillä niillä on huomattavasti pidempi keittoaika kuin hiutaleilla. Itse laitan suurimot runsaaseen veteen kypsymään miedolla lämmöllä heti herättyäni. Kun saan pakolliset aamutoimet tehtyä, lisään hiutaleet ja keitän puuron loppuun.

Puuro on myös loistava eväs esimerkiksi töihin! Pakkaa aamupuuron loput lasipurkkiin ja kippaa päälle vaikkapa marjoja tai mysliä. Puuro pysyy lämpimänä purkissa ja vaatii vain lyhyen lämmityksen lounasaikaan. Mun lemppari tällä hetkellä on heittää purkkiin aurongonkukansiemenillä höystettyä kaurapuuroa, lusikallinen omenasosetta ja vähän mysliä. Kyllä muuten pitää nälkää ihan eri tavalla kuin toinen lempparilounaani, einesmaksalaatikko. Etenkin syksyllä lounaspuurot on ihania, sellaisia turvallisia ja kotoisia eväitä.

Ylläolevat vinkit olen koonnut lämpimiä puuroja ajatellen, mutta suurin osa niistä käy sovellettavaksi myös tuorepuuroihin! Hyviä puurohetkiä!

Kommentit