Hiusten pesu palashampoolla


Nyt eletään jänniä aikoja! Ostin nimittäin Joensuun torilta elämäni ensimmäisen palashampoon ja oon asiasta todella innoissani! Oon nimittäin fiilistellyt tätä palashampooasiaa jo kauan, mutta kun ne eivät ole kävelleet missään vastaan, niin eipä ole tullut ostettua. Vaan nytpä kerrankin löysin aivan täydellisen saippuakauppiaan, jolta löytyi saippuaa joka tarkoitukseen. Ja huulirasvoja! Ai vitsit että harmittaa etten niitä ostanut, vaikken huulirasvaa käytäkään.

Mä olen ollut aina todellinen palasaippuafanaatikko ja rakastanut palasaippuoita jo lapsena. Silloin ysärillä ne ei olleet kyllä mikään kova juttu, vaan lähinnä sellainen vanhan ajan jäänne, joita näki mummoloissa ja sen sellaisissa. Meillä kotona oli muistaakseni ihan pumppusaippuaa muovitörpössä, niinkuin kaikissa muissakin kodeissa siihen aikaan.


Palasaippuoiden aika on kuitenkin taas selvästi alkamassa ja oonkin ottanut tavakseni ostaa niitä aina kun tarjolla on ollut. Palasaippua on siitä varsin ekologinen kaveri, että sitä saa hankittua ihan ilman minkäänlaisia pakkauksia tai kääreitä. Ja vaikka pakkaus olisikin, niin se on yleensä paperia tai pahvia. Sama koskee tietysti palashampoota. Vaikka mitään älytöntä maailmantuskaa en ole kokenut tavallisella shampoolla pestessäni, niin on se tyhjien muovipullojen kertyminen vaan niin toivottoman ärsyttävää ja inhottavaa. Sitäpaitsi en ole löytänyt sellaista shampoota kaupasta, joka kunnolla sopisi mulle. Varsinaisesti en siis luovu mistään suosikkituotteesta, sillä olen ostellut milloin mitäkin.

Palashampoota aloin lähestyä harventamalla ensin hiusten pesuväliä. Yhteen aikaan jouduin pesemään hiikset jopa päivittäin, mutta nykyään pesen joka toinen päivä tai harvemmin. Pesuväliä harventaessa on saanut oppia sietämään vähemmän puhtaita hiuksia, vaikka mitenkään likaiset ne eivät missään nimessä toki aavistuksen harvennetulla pesuvälillä ole oleet. Siedätys onkin ollut hyvästä, sillä palashampoon käytön varoitellaan vaativan hieman totuttelua alkuun. Aluksi hiukset kun saattavat tuntua esimerkiksi hieman tahmeilta.
Palashampoota neuvotaan käyttämään joko hieromalla sitä käsiin ja sitten vaahtoa hiuksiin, tai sitten hieromalla koko palaa suoraan hiuksiin. Hoitoaineena voi käyttää etikkavettä tai sitruunavettä. Vain jälkimmäistä suositellaan värjätyille hiuksille. "Hoitoainetta" suihkutellaan suihkepullolla hiuksiin, myös tyveen.

Testasin palashampoota viikon ajan ja tällaista se oli!

Päivä 1
Pesen hiukset palashampoolla ennen töihinlähtöä. Itse peseminen on mukavaa, hieron shampoopalaa suoraan hiuksiin. Huuhtelun jälkeen ne tuntuvat menevän ihan takkuun, mutta kuivuessaan eivät ole sen kummemmat kuin millään muullakaan pesuaineella pestyt. Kuivuttuaan hiukset näyttävät ihan tavallisilta hiuksilta, korkeintaan ehkä hieman luonnollisemmilta. Vaikka tämä on tietysti kuvitelmaa, sillä ei ne yhdestä pesusta luonnollisiksi muutu. Iltapäivällä töissä alan hieman tiedostaa, että tukka on jakauksen kohdalta aavistuksen tahmea. Hiplailen sitä hädissäni koko ajan. Todellisuudessa jakaus varmaankin lopulta likaantuu ihan vaan hiplailusta. Kotona tosin hiukset tuntuvat taas puhtailta.

Päivä 2
Hiukset tuntuvat vielä kohtalaisen puhtailta, joten päätän olla pesemättä niitä. Juuri ennen töihinlähtöä alkaa kuitenkin kaduttaa ja pesen huikset lavuaarissa pelkällä vedellä. Alkupäivä menee hyvin, mutta myöhemmin tukka alkaa tuntua tosi likaiselta. Hiplailen sitä koko ajan hermostuneena. Jossain vaiheessa työpäivää käyn postittamassa yhden jutun ja ihmisten ilmoilla alkaa ahdistaa todella. Tuntuu että kaikki tuijottavat likaisia hiuksiani. Pesen ne illalla heti kotiinpääsytäni.

Päivä 3
Pidän hiuksia letillä koko päivän, joten menee ihan hyvin. Kun ne ovat kiinni, en koetarvetta hiplailla niitä koko ajan. Peilistä näen kuitenkin, että ne näyttävät likaisilta takaa. Äh.

Päivä 4
Aion pestä hiukset tavallisella shampoolla, mutta päädyn vain aamulla huuhtelemaan ne todella huolella. Huijaan vähän ja pesen kriittisimmät kohdat tavallisella palasaippualla, sillä se ei tunnu olevan niin öljyistä. Likainen tunne jatkuu, mutta illalla töissä työkaveri kysyy, olenko jo kokeillut palashampoota. Hän ei siis huomaa että hiukseni ovat omituisen kökköiset! Avaudun vähän ongelmistani saippuan kanssa ja saan henkistä tukea.

Päivä 5
Pesen hiukset aamulla ja huijaan ihan vähän pesemällä kaikkein likaisimman kohdan lasten suihkugeelillä, jota kylppärissä sattuu olemaan. Hiuksista tulee tosi hyvät! Ehkä huijaaminen onkin tässä se juttu. Illalla pihasaunassa pesen hiukset pelkällä vedellä ja huomaan, että päänahkaa vaivannut pieni hilse on tämän viikon aikana kadonnut kokonaan! Olenkin kärsinyt siitä jo todella kauan.

Päivä 6
Olen vapaalla, joten en koe minkäänlaisia hiuskriisejä vaikka hiukset eivät mikään pumpulipilvi olekaan. Olen alkanut pitää niiden luonnollisesta tunnusta, vaikka pieni likaisuuden tunne edelleen häiritseekin. Pesen hiukset taas illalla, koska seuraavan päivän töihinmeno tuntuu sitä vaativan.

Päivä 7
Viimeisenä päivänä hiukset tuntuvat taas aika likaisilta. Olen taas töissä, joten on vaikea olla kun mietin koko ajan mitä muut ajattelevat hiuksistani. Toisaalta harmittaa päättää palashampoon käyttö, sillä en halua palata vanhoihin ja sähköisiin, synteettisen oloisiin hiuksiini. Palashampoossa on paljon hyvää ja se tekee hiuksista ihanat, joten harmittaa koko ajan miettiä hiusten likaista ulkomuotoa. Oma olo palashampoon käytön jälkeen on paljon parempi, eikä päänahka kutise kuten ennen.


Palashampoo on ehdottoman hyvä juttu, mutta vaatii totuttelua. Viikon intensiivijakso oli ehkä kylmiltään liikaa, joten jatkan palashampoon käyttöä ehdottomasti, mutta taidan pestä alkuun sillä hiukset joka toinen pesukerta. Nyt tuntui että muutos oli liian radikaali. Parasta palashampoossa oli se, että päänahka muuttui kuivasta ja hilseilevästä täysin hilseettömäksi ja että hiusten latvoista tuli shampoon myötä kivan luonnolliset. Miinusta saa taas tyven rasvoittunut olemus, joka tosin taitaa johtua enemmän hiustyypistäni; mulla kun hiukset muuttuvat tosi nopeasti likaisen näköisiksi. Likaisen olemuksen vuoksi joudun pesemään hiuksua paljon useammin kuin normaalisti pesen, joten siinä mielessä palashampoo oli huono. Onneksi se on kuitenkin myös uskomattoman riittoisa.

Joka tapauksessa käyttö jatkuu ja toivottavasti onnistun siirtymään palashampoon käyttäjäksi lopulta kokonaan! Onko sulla kokemuksia palashampoosta? Kuulisin tosi mielelläni!

Kommentit