Isoäidinneliöt - vinkkejä täydelliseen peittoon


Rakastan virkata isoäidinneliöitä. Siinä missä joku saa täydellisen käsityöflown päälle vaikkapa villasukista, saan minä sen neliöistä. Ensinnäkin saan aivan valtavat kiksit kun jämälankavarasto pienenee ja löydän vanhoista langanlopuista täydellisen kutkuttavia väriyhdistelmiä. Toisekseen neliöitä on helppo ja mukava virkata sarjana vaikkapa elokuvaa katsellen. Reissuvirkkuuna neliöt ovat taas ihan täydellisiä silloin, kun ottaa mukaan ison kasan värikkäitä keskiosia ja keskittyy reissunpäällä virkkaamaan niihin yksivärisiä reunoja. Mullakin on ollut monet kerrat pitkillä automatkoilla uso kassillinen valmiita neliöitä, joihin olen sitten sarjana virkannut valkoisia reunoja.

Nyt jatkoin pitkästä aikaa päiväpeittoprojektia, jota varten virkkailen neliöitä aina välillä. Haluaisin meidän parisänkyyn päiväpeiton, jossa palojen reunavärinä olisi musta. En kuitenkaan ole edennyt tässä projektissa kovinkaan paljoa, sillä viimeisen seitsemän vuoden aikana olen virkannut sitä varten sellaiset 30 neliötä.


Sain kuitenkin hommasta pitkästä aikaa otetta ja virkkailin ison läjän neliöitä pitkästä aikaa. Pienempiä peittoprojekteja on toki tullut tehtyä välissä, mutta juuri tämä kyseinen ei ole edennyt pitkään aikaan. Nyt olen tosi tyytyväinen, sillä vaikka varsinainen peitto ei valmistuisi vielä vuosiin, on neliöitä paljon helpompi säilyttää laatikossa hyllyn päällä kuin eipämääräisiä jämälankamyttyjä korissa.

Tässä virkkaillessani olen tosi paljon miettinyt, kuinka täydellinen päiväpeitto syntyy. Osan vinkeistä kokosin nyt tänne, jotta kaikken ei tarvitsisi mennä niin pahasti yrityksen ja erehdyksen kautta, kuten itse olen tehnyt.Vaikka itse malli on hyvinkin simppeli, on siihen liittyen hyvä opetella muutamia juttuja jotta ison työn vaativa lopputulos olisi kestävä ja kaunis.


Valitse kestäviä lankoja
Mitä isomman työn teet, sen tärkeämpää on valita lankoja, jotka kestävät käyttöä. Esimerkiksi vauvanpeittoon tai koristepeittoon sopivat mainiosti vähän vähemmänkin kulutusta kestävät langat, mutta päiväpeittoon olen koonnut lähinnä sukkalangan jämiä. Sukkalangat kestävät ihan superhyvin päiväpeitossa ja niitä uskaltaa myös pestä koneessa.

Neliöitä voi virkata suoraan purkulangasta
Virkkaus on siitä kivaa, että vähän kiharaisempikin lanka sopii siihen usein hyvin. Purkulangasta ei usein tule neulottua, sillä se pitäisi kastella ja oikoa vyyhdillä tasaisen neulepinnan saamiseksi. Sen sijaan virkkaaminen onnistuu purkulangastakin loistavasti!

Pingotus on tärkeää!
Vaikka tuntuisi älyttömän työläältä pingottaa kaikki peittoon tulevat palat, niin tämä kannattaa aivan ehdottomasti tehdä! Itse tein ensimmäisten peittojen kanssa sen virheen, että en pingottanut paloja. Peitoista tuli tosi tiiviitä ja raskaita. Onneksi näin netissä vertailukuvan, jossa oli pingottamaton ja pingotettu pala vierekkäin. Pingotettu oli ensinnäkin paljon isompi! Jos siis ajatellaan että jokaiselle neliölle saadaan pingottamalla lisää leveyttä vaikkapa 1cm, levenee 20 neliön levyinen peitto palat pingottamalla jo 20cm! Lisäksi peitosta tulee kevyempi, ilmavampi ja huolitellumman näköinen.


Lankojen ei tarvitse olla saman paksuisia
Etenkään jämälankaprojekteissa ei ole vaarallista, vaikka lankojen vahvuus ja materiaali vaihtelisivat. Ihan älyttömiä paksuusheittoja ei kuitenkaan kannata olla. Ohuempia lankoja voi virkata kaksinkerroin tai tehdä hieman isompina pylväsryhminä. Itse olen tottunut virkkaamaan neliöihin kolmen pylvään ryhmiä, mutta ohuemmilla langoilla teen neljän pylvään ryhmiä. Sekoittele myös mahdollisuuksien mukaan eri vahvuuksia samaan neliöön. Jos teet ensin yhden neliön johon valikoituu pelkkiä paksumpia lankoja ja sitten toisen, jossa on ainoastaan ohuempia lankoja, on niiden välinen kokoero melko huomattava.

Kaikkein keskimmäistä neliön osaa ei kannata koskaan tehdä kovin ohuesta langasta. Neliöstä tulee paljon siistimpi ja ryhdikkäämpi kun sen keskiosa on ryhdikäs!

Valitse koukku huolella
Koukun valitseminen voi olla vaikeaa, etenkin jos langat ovat tosiaan eri paksuisia. Kokoa peittoon tulevat langat yhteen ja koita valita koukun koko niiden keskimääräisen vahvuuden mukaan. Jos emmit kahden koon välillä, valitse ennemmin isompi, jotta peitosta ei tulisi liian tiivis ja raskas.

Käytä hieman aikaa värien sommitteluun
Itse olen tehnyt joskus peittoja siten, että olen värin vaihtuessa sokkona kaivanut jämälankakorista aina seuraavan kerän. Ei hyvä. Vaikka tarkoituksena olisi saada kirjava lopputulos, on värien sommittelulla silti merkitystä! Etenkin isoja peittoja tehdessä kannattaa mukana olla myös isompi määrä yhtä tai kahta väriä sitomassa peiton värimaailmaa yhteen. Omissa projekteissani se on usein ollut joku murrettu keltaisen tai vihreän sävy, sillä niitä on helppo yhdistellä lähes kaikkiin muihin väreihin. Näinollen näitä sävyjä on voinut käyttää tasaisesti erivärisissä paloissa läpi peiton.

Kauniin väriyhdistelmän löytyessä kannattaa myös tehdä useampi samanlainen pala ja sommitella ne sikin sokin valmiiseen työhön.


Ja lopuksi: Älä kuvittelekaan, että edes kokonaista päiväpeittoa tekemällä pääsisit eroon kaikista jämälangoistasi. Jostain niitä vaan pesiytyy nurkkiin jatkuvasti! Mutta ei se mitään, sillä palojen virkkaamiseen jää nopeasti koukkuun ja yhden peitoan valmiiksi saatuasi olet takuulla tyytyväinen, että kotoa löytyy valmiiksi materiaalia seuraavaan.

Kommentit

  1. Minä haaveilen ihanasta, isosta isoäidinneliötorkkupeitosta (vielä haaveissa olevalle) mökilleni. Hyviä vinkkejä, kiitos! Laitanpa nämä talteen sitä päivää varten, kun mökki- ja peittohaaveet alkavat olla vihdoin ajankohtaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy kyllä sanoa että on senverran pitkäaikainen projekti, että kannattaa ihan reilusti aloittaa ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään :D

      Poista

Lähetä kommentti