Marikki-ruudun ohjeHiphei pitkästä aikaa! Melkein kokonainen kesä on kulunut ohi ja blogi on jatkanut hiljaiseloaan. Vauvis täyttää pian kolme kuukautta ja on valtavan rauhallinen tyttö. Kuten kaikki vauvikset, hän on kuitenkin tietysti kaikessa rauhallisuudessaan myös varsin aikaavievä, joten ylimääräistä aikaa ei lastenhoidon ja lankakaupan pidon lisäksi juurikaan ole. Tänä kesänä ei onneksi samanlaisia jättisatoja saada kuin viime kesänä, joten kauheassa kriisissä en ole säilömishommien kanssa. Viinimarja tosin puskee sellaista määrää marjaa, että alkaa tulla kiire mehujen kanssa! Mustikkaan en ole ehtinyt kertaakaan, vaikka hankin uuden poimurin ja perkausputken.

Mutta neulottu on senkin edestä! Ja nyt myös vähän virkattu. Meillä täytettiin lähisuvussa pyöreitä ja pohdiskelin paniikissa sopivaa viimehetken kuusikymppislahjaa synttärisankarille. Kaikenlaiset huivi-ideat vilisti mielessä, mutta lopulta päädyin tekemään nättejä rättejä, sillä rätti nyt on aina sellainen mikä pääsee käyttöön, vaikka se ei visuaalisesti niin saajaansa miellyttäisikään.

Virkkasin ekan rätin ihan omasta päästä ja se oli ympäri somea niin tykätty, että lupasin kirjoittaa sille myös ohjeen. Yritin saada ohjeen mahdollisimman pian valmiiksi, joten kirjoitin sen puodilla puhelimeen saman tien ja otin pari vaihekuvaakin virkatessani toista rättiä. Rätit on virkattu Fibra Natura Javasta, joka on 100% hamppua ja ostettavissa täältä. Menekkiä en tarkkaan osaa sanoa, mutta mutuna veikkaisin, että 50g kerä voisi riittää kahteen rättiin. Jos teette rättejä, niin olisin utelias näkemään! Käyttäkää somessa vaikka häshtägiä #marikkiruutu, niin pääsen näkemään mitä ootte saaneet aikaiseksi.

Jos ohjeessa on virheitä tai epäselvyyksiä, niin jätä ihmeessä palautetta ja kysy! Kirjoitin ohjeen tosi pikaisesti ja tarvittaessa muokkailen sitä paremmaksi.


Mutta noniin, asiaan! Ohje on kirjoitettu perinteiseen tyyliin mahdollisimman selväsanaisesti, varmaan kokeneempien virkkaajien makuun liiankin. Haluaisin kuitenkin, että tämän osaisi virkata ihan kuka tahansa, joten yritin parhaani mukaan tehdä ohjeesta tosi selkeän.

Marikki-ruutu

Lanka: Fibra Natura Java, 100% hamppu
Koukku: 4,5

Aloitus: Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla.1. krs: Virkkaa yksi kjs. Virkkaa sitten kahdeksan kiinteää silmukkaa aloitusrenkaaseen. Yhdistä lopuksi krs piilosilmukalla ensimmäiseen ketjusilmukkaan.


2. krs: Virkkaa 3kjs = ensimmäinen pylväs. Virkkaa vielä kaksi pylvästä samaan silmukkaan. Ota koukku irti ja työnnä se ensimmäisen pylvään (tässä tapauksessa kolmen ketjusilmukan ylin silmukka) yläreunasta etukautta. Vedä koululla kolmannen pylvään silmukka ensimmäisen läpi = ensimmäinen popcornsilmukka. (Ohjeet popcorniin löydät täältä. Ohjeessa pylväitä on enemmän, tässä rätissä silmukat tehdään siis kolmella pylväällä!). Virkkaa sitten kaksi ketjusilmukkaa. Toista tätä *popcorn, 2kjs* vielä seitsemän kertaa, jolloin kerroksella on yhteensä kahdeksan popcornia. Sulje piilosilmukalla.


3. krs: siirry ensimmäisen popcornsilmukan yli virkkaamalla piilosilmukka sen jälkeiseen ketjusilmukkaketjuun. Tee sitten ensimmäinen iso terälehti näin: Virkkaa 2kjs, 1p, 3pp, 1p, 2kjs. Tee sitten piilosilmukka siten, että otat langan sekä seuraavan popparin oikealta, että vasemmalta puolelta ketjuslmukkalenkin ali. Koukulla on nyt yhteensä kolme lankaa. Vedä alin kahden ylimmän läpi. Tee vielä seitsemän terälehteä.


4. krs: siirry piilosilmukoilla seuraavan terälehden päälle. Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja kiinnitä ne kiinteällä silmukalla seuraavan terälehden päälle keskimmäisen silmukkaan. Toista vielä seitsemän kertaa.

5. krs: siirry piilosilmukallaseuraavaan ketjusilmukkaketjuun. Virkkaa 3kjs = ensimmäinen pylväs. Virkkaa ketjusilmukkaketjuun vielä 1p, 1kjs, 2p, 3kjs, 2p, 1kjs, 2p, 1kjs, seuraavaan ketjusilmukkakaareen 5p, 2kjs. Toista tämä koko pätkä vielä kolme kertaa ja sulje lopuksi krs piilosilmukalla.

6. krs: Virkataan kiintein silmukoin, kiinteät silmukat virkataan siten, että jokaiseen kierroksen pylväspariin kiinteä silmukka virkataan vain jälkimmäiseen pylvääseen. Jokaiseen yhden silmukan ketjusilmukkakaareen virkataan yksi kiinteä silmukka. Jokaiseen kulmaan (kolmen ketjusilmukan kaari) virkataan 2ks, 1kjs, 2ks. Jokaiseen viiden pylvään kaareen virkataan 5ks, eli yksi ks jokaiseen pylvääseen. Lopuksi sulje piilosilmukalla.

7.krs: Virkkaa 3kjs = ensimmäinen pylväs. Jatka virkkaamalla pylväs jokaiseen edellisen krs:n kiinteään silmukkaan. Jokaisen viiden pylvään ryhmän kohdalla Virkkaa keskimmäisen oylvään kohdalla olevaan kiinteään silmukkaan kaksi pylvästä. Hyppää nurkissa olevien ketjusilmukoiden yli, eli älä tee niihin pylvästä! Virkkaa nurkissa pylväiden väliin 3kjs. Sulje lopuksi piilosilmukalla.

8. krs: Virkkaa 3kjs = ensimmäinen pylväs. Virkkaa kahteen seuraavaan edellisen krs:n pylvääseen 1p kumpaankin. Hyppää kahden seuraavan pylvään yli ja virkkaa nurkassa olevaan ketjusilmukkaketjuun 1kjs, 2p, 3kjs, 2p, 1kjs. Hyppää taas kahden edellisen krs:n pylvään yli ja virkkaa sitten kolmeen seuraavaan pylvääseen 1p kuhunkin. Hyppää kahden edellisen krs:n pylvään yli ja virkkaa 1kjs ja seuraaviin neljään pylvääseen 1p kuhunkin. Virkkaa 1kjs. Toista tätä neljä kertaa ja sulje krs piilosilmukalla.

9. krs: Virkataan kiintein silmukoin siten, että jokaiseen 1kjs ketjusilmukkakaareen virkataan 2ks.  Jokaiseen kolmen pylvään pylväsryhmään virkataan 2ks (jätetään ensimmäinen pylväs huomioimatta) ja jokaiseen kahden pylvään pariin yksi ks. Neljän pylvään ryhmiin virkataan 3ks.Nurkissa oleviin ketjusilmukkakaariin virkataan 2ks, ikjs, 2ks. Lopuksi suljetaan piilosilmukalla.


10. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa yhden silmukan yli ja virkkaa seuraavaan kiinteä silmukka. Jatka tätä *3kjs, 1ks* tehden kiinteät silmukat aina joka toiseen edellisen krs:n silmukkaan. Nurkissa yli hypättävä silmukka on nurkkaan tehty ketjusilmukka. Sulje lopuksi piilosilmukalla. Katkaise ja päättele lanka.

Hamppulangasta tehdyn rätin saa hyvin pingotettua myös kastelematta. Tämä onnistuu vaikkapa venyttämällä rätti kuosiinsa nastoilla pahvinpalalle.

Kommentit